Epstein-kohussa ryöpytetty prinssi Andrew luopui kuninkaallisista tehtävistään – näin äärimmäinen ratkaisu vaikuttaa kuninkaalliseen perheeseen

1:10
Prinssi Andrew luopuu kuninkaallisista velvollisuuksistaan

Yorkin herttua prinssi Andrew ilmoitti keskiviikkona 20. marraskuuta luopuvansa julkisista tehtävistään toistaiseksi. 

Kuningatar Elisabetin toiseksi vanhin poika, 59-vuotias prinssi Andrew on ollut jo kuukausien ajan valtavan kohun keskiössä. Tänä vuonna 35-vuotias Virginia Giuffre, ent. Roberts syytti prinssiä sekä edesmennyttä amerikkalaismiljonääri Jeffrey Epsteinia seksuaalirikoksista. Epstein kuoli elokuussa yhdysvaltalaisessa vankilassa, jossa hän odotti oikeudenkäyntiään.

Giuffren mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä prinssi Andrew'n kanssa kolme kertaa Lontoossa, New Yorkissa sekä Epsteinin omistamalla yksityisellä saarella Karibialla 2000-luvun vaihteessa. Väitetyt teot alkoivat Giuffren ollessa 17-vuotias ja Andrew'n ollessa suurin piirtein nelikymppinen. 

Prinssiä on arvosteltu myös hänen ystävyydestään Epsteinin kanssa, joka tuomittiin seksuaalirikoksista ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Tänä vuonna lukuisat naiset syyttivät Epsteiniä seksiringin pyörittämisestä sekä ihmiskaupasta. Nuorimmat seksiorjiksi joutuneet olivat väitteiden mukaan 14-vuotiaita.

Andrew astui julkisuuteen asian tiimoilta antamalla aiheesta 50-minuuttisen haastattelun BBC:lle, joka esitettiin lauantaina 16. marraskuuta. Seuraukset olivat katastrofaaliset, sillä haastattelu on tuomittu Andrew'n puolesta epäuskottavaksi sekä vaivaannuttavaksi. 

Andrew'ta syytettiin haastattelun jälkeen muun muassa siitä, ettei hän osoittanut lainkaan sympatiaa seksiskandaalin uhreja kohtaan. 

Keskiviikkona 20. marraskuuta brittihovista kantautui radikaali ilmoitus, kun prinssi Andrew'n tiedotettiin astuvan syrjään kuninkaallisten velvollisuuksiensa hoitamisesta. 

Tämä tarkoittaa sitä, että Andrew eläköityy kuninkaallisesta edustuselämästä vuosikymmeniä aikaisemmin, kuin hänen 98-vuotias isänsä prinssi Philip, joka jäi eläkkeelle kuninkaallisista velvollisuuksistaan vuonna 2017. 

– Prinssi Andrew jättäytyy pois vastauksena itseaiheutettuun skandaaliin sekä huonoihin valintoihin, mutta on erittäin tavatonta, että hän eläköityy kuninkaallisesta elämästä 37 vuotta aikaisemmin, kuin hänen isänsä, kuninkaallinen kommentaattori Victoria Arbiter arvioi tilannetta. 

Andrew on tähän mennessä kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytökset. Hän kieltää harrastaneensa seksiä Giuffren kanssa saati koskaan edes tavanneensa naista. Vuodesta 2011 lähtien internetissä on kuitenkin kiertänyt valokuva prinssi Andrew'sta pitelemässä käsiään nuoren Giuffren vyötäröllä. 

On harvinaista, että korkean tason kuninkaallisen käytös johtaa siihen, että hänen on lopetettava viralliset velvollisuutensa, edes toistaiseksi. Andrew'n on myös tässä tapauksessa lopetettava omien hyväntekeväisyysjärjestöjensä tukijana toimiminen sekä muutenkin väistyttävä kuninkaallisesta hyväntekeväisyystoiminnasta. 

Vaikka kuninkaallisten velvollisuuksien hoitaminen prinssi Andrew'n puolesta loppuu, ei häntä kuitenkaan eroteta kuninkaallisesta perheestä, eikä hän voi siitä erota. Andrew'n on myös määrä saattaa tyttärensä prinsessa Beatrice alttarille tämän tulevissa häissä ensi vuonna. 

Todennäköisesti Andrew tulee vastedes viettämään enemmän aikaa asuttamissaan kiinteistöissä, Windsorin linnan mailla sijaitsevassa Royal Lodgessa sekä lasketteluhuvilassaan Sveitsissä.

Andrew'n kuninkaallisten velvollisuuksien loppuminen aiheuttaa kuitenkin suuren loven kuninkaallisen tilipussiin, sillä koska hän ei näitä tehtäviä enää suorita, ei hän ole enää oikeutettu hallitsijan myöntämään Sovereign Grant -palkkioon. Tämä tarkoittaa sitä, että Andrew'n vuositulot tulevat pienenemään ainakin 290 000 euron edestä. Andrew tulee kuitenkin edelleen saamaan tuloja kuningattaren yksityisistä rahastoista ja lisäksi hän saa  eläkettä palveluksistaan kuninkaallisessa laivastossa.

Päätös Andrew'n kuninkaallisten velvollisuuksien päättämisestä ei todennäköisesti tule vaikuttamaan 93-vuotiaaseen kuningatar Elisabetin edustustöihin merkittävällä tavalla. Kuningatar on ehtinyt nähdä 67 vuotta kestäneen monarkin uransa aikana lukuisia erilaisia skandaaleja, joten vaikka Andrew'n tapaus on varsin epämiellyttävä kuninkaalliselle perheelle, ei se kuitenkaan ole ensimmäinen laatuaan. Kyseessä oleva skandaali on kuitenkin poikkeuksellinen kokonsa ja merkittävyytensä puolesta.

Todennäköisesti kuningattaren muut lapset ja lapsenlapset tulevat täyttämään Andrew'n saappaat tämän kuninkaallisten tehtävien hoitamisessa, vaikka palatsi ei olekaan tätä asiaa vielä kommentoinut. 

Päätös kuninkaallisista edustuselämästä väistymisestä ei todennäköisesti tullut Andrew'lta itseltään, vaan oli sen sijaan Elisabetin valinta. Lähteiden mukaan kuningatar kutsui Andrew'n luokseen kuulemaan päätöksestään sen jälkeen, kun hän oli käynyt asiasta pitkän keskustelun vanhimman poikansa ja tulevan kuninkaan, 71-vuotiaan prinssi Charlesin kanssa. Asiassa ei ollut neuvoteltavaa. Päätös ei epäilemättä ollut Elisabetille helppo, sillä Andrew on jo vuosikausien ajan nähty kuningattaren lempilapsena.

– Se oli musertava hetki heille kummallekin. Hänen maineensa on riekaleina. On epätodennäköistä, että hän tulisi enää koskaan suorittamaan kuninkaallisia velvollisuuksia. Hänet on häpäisty, Andrew'ta läheinen lähde kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja