Mainos

Epäily: Tulli nappasi taas yhden tunnetun nettihuumekauppiaan

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut 31-vuotiaan miehen, jota MTV Uutisten tietojen mukaan epäillään Ekstaasikauppa-nimellä tunnetuksi huumekauppiaaksi.

Kyseessä on viime vuonna paljastuneen Douppikaupan alaisuudessa toiminut myyjä. Epäilyjen mukaan 31-vuotias mies suunnitteli myös jatkavansa Suomen suurimman nettihuumekaupan Douppikaupan toimintaa, kun sen satoja tuhansia tahkonnut omistaja jättäytyisi sivuun.

Ekstaasikauppa oli osa salatussa Tor-verkossa toiminutta Douppikauppa-konsernia, joka myi Silkkitie nimisellä kauppapaikalla suuria määriä huumeita. Varsinais-Suomen käräjäoikeus langetti Douppikaupan jutussa viime viikolla pitkät tuomiot.

Douppikaupan puuhamies järjesti huumeiden tuontia maahan ja myi sitä tukkukauppiaana eteenpäin pestaamilleen alakaupoille, joista Ekstaasikauppa oli yksi. Ekstaasikauppa oli keskittynyt nimensä mukaisesti Ekstaasitablettien ja sen vaikuttavan aineen MDMA:n myyntiin.

Vielä viime syyskuussa Douppikaupan alakauppiaat nokittelivat toiminnan pysäyttäneelle Tullille Suomen Kuvalehden artikkelissa.

– Yksi taistelu on hävitty ja miestappioita kärsitty, mutta toiminta tulee jatkumaan uudistuneella organisaatiolla. Asiakkaiden turvallisuus ei ole tietääksemme vaarantunut missään vaiheessa, Douppikauppa julisti lehdessä.

2:24

Kauppiaat suojautuvat tietotekniikalla

Aiemmin internetin huumekauppiaat ovat onnistuneet välttelemään rangaistuksia, osittain käytettyjen tietoteknisten välineiden ja toimintatavan tuoreuden vuoksi. Internetin huumekaupassa muun muassa käytetään anonyymin netin käytön mahdollistavaa Tor-verkkoa, virtuaalivaluuttoja sekä viestien salaamista.

Nettikaupan kasvaessa viranomaiset ovat kuitenkin kiinnittäneet lisää resursseja netissä tapahtuvan huumekaupan selvittämiseen.

Nettihuumekaupoissa kauppaa käydään yleensä anonyymisti internetin välityksellä. Itse aineet eivät luonnollisesti kuitenkaan kulje laajakaistan välityksellä, joten viranomainen voi päästä jutun jäljille perinteiseen tapaan, jos huumeita yritetään esimerkiksi maahantuoda posti-, rahti- tai matkustajatuontina.

Myös Suomen sisäisessä postissa lähetettäviä huume-eriä napataan toisinaan, mutta tällöin kiinni jää yleensä ostaja, ei kauppias. 

2:13

Valeostoilla napattu kauppiaita

Lisäksi viranomaiset ovat ottanut käyttöön uusia salaisia pakkokeinojaan. Oikeus tehdä valeostoja on mahdollistanut kasvokkain kauppoja käyvien diilereiden nappaamisen.

Nettihuumekaupan ympäristössä poliisi sopii internetin huumekauppapaikoilla diilerin kanssa ”kaupoista”, mutta paikan päällä kauppiasta odottaakin asiakkaan sijaan poliisipartio tai pari.

Helsingin poliisi kertoi viime kuussa ottaneensa kiinni 16 epäiltyä liittyen Tor-verkossa toimineisiin huumekauppiaisiin. Kyseessä ovat juuri tämän kaltaisella peitetoiminnalla napatut tapaukset.

Tapauksiin liittyneissä kotietsinnöissä takavarikoitiin merkittäviä määriä huumeita, minkä lisäksi tutkinnassa on selvinnyt uusia rikoksista epäiltyjä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.