Epäily törkeän lahjuksen antamisesta ja ottamisesta: Poliisi siirsi Vantaan korruptioepäilyt syyttäjälle – oikeusministerin ex-avustaja ja vantaalaisvaikuttaja Tapani Mäkinen irtisanoutui aiemmin tutkinnan takia

Korruptio kuriin 8:41
Mäkisen tapausta ja suomalaista korruptiota yleensä puitiin Huomenta Suomen sohvilla asian tultua julki.

Poliisi on siirtänyt Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvät korruptioepäilyt syyttäjälle. Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) entinen erityisavustaja Tapani Mäkinen (kok.) kertoi huhtikuussa sosiaalisessa mediassa, että poliisi tutkii häneen kohdistuvaa lahjus- ja virkarikosepäilyä.

Mäkinen irtisanoutui erityisavustajan tehtävästä tutkinnan vuoksi. Hän kommentoi STT:lle tänään, että kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän sanoo myös, että ei voi kommentoida asiaa enempää.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana, mutta luopui myös luottamustehtävistään.

Yhteensä epäiltynä on kolme ihmistä. Rikosnimikkeinä on törkeä lahjuksen ottaminen, virka-aseman väärinkäyttäminen ja törkeä lahjuksen antaminen. Poliisi ei kerro epäiltyjen nimiä eikä yksilöi, mitkä nimikkeet ketäkin koskevat.

Poliisi yhä vaitonainen

Mäkinen on kertonut aiemmin, että hänelle tuntematon henkilö on tehnyt hänestä rikosilmoituksen, jonka nojalla poliisi aloitti tutkinnan.

Tutkinta liittyy Mäkisen mukaan alkuvuoden 2015 tapahtumiin, kun hän toimi Vantaan kaupungilla luottamustehtävässä. Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2017.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoi STT:lle aiemmin, että poliisi on aloittanut esitutkinnan Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvästä epäillystä korruptiotapauksesta. Hän ei kuitenkaan suostunut kuvailemaan tilannetta tarkemmin, ja samalla hiljaisella linjalla poliisi jatkaa yhä esitutkinnan valmistumisen jälkeen.

Tutkinnanjohtaja Ari Juottonen sanoi maanantaina, että ei kommentoi tutkinnan yksityiskohtia. Hän kertoo kuitenkin, että tapaus on ollut aktiivisessa tutkinnassa monta kuukautta.

– Yksityiskohdat selviävät viimeistään siinä vaiheessa, kun syyte tulee julkiseksi, Juottonen sanoo.

Kihlakunnansyyttäjä Tarmo Tanner kertoo MTV Uutisille, että syyteharkinta on tarkoitus saada valmiiksi ennen kesälomien alkua. 

Lue myös:

    Uusimmat