Entinen työmarkkinajohtaja: Työehtosopimusjärjestelmä mennyttä maailmaa

Kokemuksella taloudesta: Seppo Riski 23:26

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleen varatuomari Seppo Riskin mukaan Suomessa ei pitäisi enää ylläpitää jäykkää työehtosopimusjärjestelmää.

Varatuomarin ja entisen Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinapoliittisen sektorin johtajan Seppo Riskin mukaan työehdoissa pitäisi siirtyä enemmän työpaikkakohtaisiin sopimuksiin, ja luopua työehtosopimusten yleissitovuudesta.

– (Työehtosopimusneuvottelut ovat) aika tavalla mennyttä maailmaa. Kannatan kovasti sitä, että me siirtyisimme enemmän yritys- ja työpaikkakohtaisiin järjestelmiin, jolloin kustannusten ja palkkojen määräytyminen perustuisi yrityksen omaan toimintaan, sanoo Riski.

Riskin mielestä tällaiseen järjestelmään siirtyminen toisi myös työntekijät lähemmäs työnantajaansa ja yritystoimintaa.

Riski sanoo, että minimipalkkataso Suomessa täytyy säilytää jollakin tavalla, mutta sen sijaan työehtojen yleissitovuutta ei tarvita.

– Sellainen yleissitovuus, mikä meillä nyt on, on minun mielestäni vanhanaikainen, Riski toteaa.

Riski kertoo, ettei hän pidä tuloerojen kasvua Suomessa huolestuttavana piirteenä. Riskin mielestä  terveessä yhteiskunnassa tulee olla tuloeroja.

–  Tuloerothan merkitsevät myös sitä, että koulutetun väestön osuus kasvaa ja toisaalta on erilaisia rakenteellisia muutoksia yhteiskunnassa, ammatit valikoituvat. Kyllä palkan täytyy määräytyä sen työn vastuullisuuden ja tuloksen mukaan, ja se tietysti avaa näitä tuloeroja, sanoo Riski.

Mistä syystä Riski pitää eläkeiän nostamista tarpeellisena muutoksena? Katso Riskin haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat