Entinen kuntapoliitikko sai vuosien vankeustuomion – kuljetti yli 46 kiloa amfetamiinia

Rikollisryhmä salakuljetti huumeita kukkien seassa – tästä on kyse poikkeuksellisessa rikosvyyhdissä 4:12
Rikollisryhmä salakuljetti huumeita kukkien seassa – tästä on kyse poikkeuksellisessa rikosvyyhdissä

Entinen kristiinankaupunkilainen kunnallispoliitikko Jan Peter Nygård tuomittiin tiistaina vankeuteen kymmenien amfetamiinikilojen kuljettamisesta ja säilyttämisestä.

Oikeuden mukaan Nygård haki lokakuussa 2019 toisen miehen ohjeistamana Sipoosta yli 46 kiloa amfetamiinia ja kuljetti huumeet miehen kotiin Kristiinankaupunkiin.

Amfetamiinipaketit oli pakattu kukkaruukkuihin. Myöhemmin 50 paketin erästä 30 pakettia siirrettiin tuomitun asunnolle, missä hän säilytti niitä, tuomiossa sanotaan.

Tapaus liittyy laajaan huumejuttuun, josta on jo jaettu tuomioita eri puolilla Suomea.

Hollannista tuotiin Suomeen kukkalähetyksissä suuria määriä muun muassa amfetamiinia, marihuanaa ja ekstaasitabletteja.Osa maahantuoduista huumeista päätyi Pohjanmaalle, ja Vaasan hovioikeus on jo aiemmin jakanut tästä haarasta tuomioita.

Kesällä 2021 hovioikeus tuomitsi kristiinankaupunkilaisen pariskunnan ja useita muita vuosiksi vankeuteen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Pariskunnan mies oli se, joka ohjeisti nyt tuomittua miestä.

"Otti tietoisen riskin"

Oikeuden mukaan rikosten kohteena oli suuri määrä erittäin vaarallista huumausainetta, ja teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Mies kiisti oikeudessa tienneensä, mitä kuljetti. Hän sanoi huomanneensa lastauksen yhteydessä, että osa laatikoista sisälsi kasveja, mutta epäili, että ne olivat marihuanaa.

Oikeus katsoi olevan mahdollista, ettei mies tiennyt aineen todellisesta laadusta, määrästä tai vaarallisuudesta. Jättämällä tarkastamatta kuljetuksensa sisällön hän otti näistä seikoista tietoisen riskin, oikeus sanoi.

– Tahallisuuden täyttymiseksi on pidetty riittävänä, että kuriiri pitää vähintään varsin todennäköisenä, että kyse on huumausaineista, tuomiossa kirjoitetaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Jan Peter Nygårdin, 64, neljän vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta. Hän oli 2010-luvulla Kristiinankaupungissa valtuutettuna, mutta ei ole enää kaupunginvaltuustossa.

Lue myös:

    Uusimmat