Poliisi uskoo napanneensa Katiska-vyyhdin salakuljetusliigan – huumeita tuotiin Suomeen kukkien seassa Hollannista

4:12
Rikollisryhmä salakuljetti huumeita kukkien seassa – tästä on kyse poikkeuksellisessa rikosvyyhdissä

Pääepäillyt toimivat Alankomaista käsin ja kuljetuksia järjestettiin eri puolille Suomea. Poliisin mukaan tutkinnan yhteydessä saatiin paljastettua osa Katiska-vyyhtiin liittyvästä huumausaineiden maahantuonnista.

Keskusrikospoliisi ja neljä poliisilaitosta ovat selvittäneet Alankomaista johdettua huumausaineiden maahantuontia, myyntiä ja välitystä vuoden 2018 kesäkuusta vuoden 2020 toukokuuhun saakka.

Tutkittavana on ollut yhteensä 17 huumausaineiden maahantuontierää, joihin liittyen epäillään törkeitä huumausainerikoksia.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että huumausaineet piilotettiin kukkakuljetuksiin.

Satoja kiloja huumeita

Huume-erissä on tutkinnan mukaan ollut 310 kiloa marihuanaa, 312 kiloa amfetamiinia, 53 kiloa hasista, 15 kiloa kokaiinia, 14 kiloa MDMA:ta, kaksi kiloa niin sanottua kristallia ja 142 00 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-tablettia sekä muun muassa 100 000 Xanax-tablettia.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että huumeorganisaatiota on pyöritetty Alankomaista käsin. Salakuljetuksesta Suomeen ja Ruotsiin vastasivat rikosllisryhmään kuuluneet henkilöt. 

Huumekuljetusten pääasiallisiksi järjestäjiksi epäillään 44- ja 47-vuotiaita alankomaalaisia miehiä, poliis kertoo.

Poliisin mukaan epäillyt ottivat huumausaineet vastaan Alankomaissa ja lähettivät ne Suomeen. Virkavallan näkökulmasta tutkinta on ollut varsin järjestelmällistä.

– Huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen. Kukkarullakot kuljetettiin Alankomaista rahdin mukana Vuosaaren satamaan. Rahtia kuljettanutta yritystä ei epäillä osallisuudesta mihinkään rikokseen, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Käteiset paluukuormaan

Huumausaineet kuljetettiin Suomessa eri myymälöihin toimitettavien kukkakuljetusreittien varrelle sovittuihin luovutuspaikkoihin. Vastaanottajat kävivät hakemassa huumeet näistä paikoista.

Kuljetuseriä on poliisin käsityksen mukaan 17. Niistä kolme kulki Suomen kautta Tukholmaan. 

Huumekaupasta saadut käteisrahat pakattiin kukkayrityksen paluukuormaan, josta ne päätivät takaisin Alankomaihin päätekijöille.

Poliisi uskoo, että tutkinnan yhteydessä saatiin paljastettua osa niin sanottuun Katiska-vyyhtiin liittyvästä huumausaineiden maahantuonnista.

– Poliisi epäilee, että pääosa Katiskaan liittyvistä huumausaineista on vastaanotettu tässä tutkinnassa keskiössä olevalta kuljetusorganisaatiolta. Katiskaan liittyen epäillään vastaanotetun kaksi nyt tutkinnassa olevista 17 huume-erästä, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Tutkinnan yhteydessä on tehty mittavia takavarikkoja. Poliisin yksiköt takavarikoivat rikoshyötynä yhteensä yli miljoona euroa ja 700 000 euron edestä kiinteää omaisuutta.

Mukana useita poliisilaitoksia

Vyyhdissä huumeita on jaettu eri puolille Suomea. Poliisin tekemän kansainvälisen yhteistyön avulla esitutkinnassa on pystytty selvittämään rikokoskonaisuutta Encrochat-viestisovelluksesta saatujen tietojen pohjalta.

Helsingin poliisilaitoksella tutkinta alkoi huhtikuussa 2020, jolloin poliisi takavarikoi kotietsinnän yhteydessä 50 grammaa marihuanaa ja repullisen rahaa.

Sen jälkeen Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkinta otti kohteekseen Espoossa asuneen 29-vuotiaan alankomaalaisen miehen, jonka henkilöllisyydestä ei vielä tässä vaiheessa ollut varmuutta.

Toukokuun 2020 espoolainen tapasi Vantaalla alankomaalaisen kuorma-autonkuljettajan. Espoossa asuvan miehen havaittiin luovuttavan kuskille tapaamisen yhteydessä paketin, jossa poliisi uskoi olevan vakuumipakattuja seteleitä.

Eri tutkintavaiheiden jälkeen Espoossa asuneen miehen asunnosta takavarikoitiin noin 750 grammaa kokaiinia ja yli 400 000 euroa käteistä rahaa.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että alankomaalaisen rikollisryhmän asiakkaina pääkaupunkiseudulla oli kaksi erillistä rikollisryhmää. Toisen jäsenet olivat peräisin pääosin Itä-Afrikasta ja toisen Lähi-idästä.

Hämeessä huumekuljetuksia rajasulun aikaan

Hämeen poliisilaitos puolestaan selvitti huhtikuussa suuren huumausaine-erän vastaanottoa Uudenmaan rajasulun aikana. Poliisin mukaan erä on sisältänyt kaikkiaan 44 kiloa amfetamiinia, 80 000 ekstaasitablettia, 4 kiloa kokaiinia ja 100 000 Xanax-tablettia.

– Erän kuljetus tapahtui siten, että maahantuontiorganisaatio luovutti sen Järvenpäässä lahtelaiselle 44-vuotiaalle vastaanottajalle, joka puolestaan kuljetti erän Lahteen. Koska koronapandemian vuoksi Uudenmaan ja Hämeen välinen raja oli tuolloin suljettu, erää noutamaan oli lähetetty myös 23-vuotiaan kuljettajan ajama vara-auto, tiedotteessa kuvaillaan operaatiota.

Huhtikuun lopussa Hämeen poliisissa huomattiin, että kolmas 29-vuotias henkilö kuljetti noin 250 000 euroa käteistä rahaa Vantaalle ja luovutti sen maahantuontiorganisaatiolle. Maksun epäillään liittyvän aiemmin toimitettuun huumausaine-erään.

Lappeenrannassa keskeinen tekijä kiinni 

Kaakkois-Suomen poliisilaitos puolestaan tutki Hämeen erän vastaanottajaksi epäillyn toimia Lappeenrannassa. "Lappeenrannan mieheksi "kutsutun 33-vuotiaan miehen epäillään tilanneen Suomeen useita huumausaine-eriä ja olleen keskeisesti mukana organisaatiossa.

Epäilty otettiin kiinni kotonaan Lappeenrannasta joulukuun alussa. Poliisin mukaan hän on edelleen vangittuna. Miestä epäillään todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta.

Pelkästään Lappeenrannan miehen hankkiman yhden suurimman huumeerän osalta rikoshyöty on ollut 2,7 miljoonaa euroa, kun sitä verrataan katukauppa-arvoon.

Pohjanmaalla oma haaransa

Pohjanmaan poliisilaitos puolestaan tutki vuoden 2020 aikana rikoskokonaisuuden, jossa Kristiinankaupungissa asuva mies hankki Hollannista noin 46 kiloa amfetamiinia.

Poliisin mukaan toinen Kristiinankaupungissa asuva mies kävi hakemassa huumausaine-erän Sipoosta Kristiinankaupunkiin loppuvuodesta 2019.

Rikoskokonaisuus käsiteltiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa viime vuoden lopulla. Käräjäoikeus tuomitsi yhteensä 26 henkilöä pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista ja huumausainerikoksista.

Kristiinankaupungissa asuva amfetamiinierän tilaaja tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen, muiden vastaajien tuomiot vaihtelivat erimittaisista vankeusrangaistuksista sakkoihin.

Poliisin mukaan vyyhdissä voidaan puhua yhdestä Suomen rikoshistorian kaikkien aikojen suurimmasta huumausainerikoskokonaisuudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja