Ensituntuma: Uusi Volvo V60 tarjoaa yllättävää urheilullisuutta

Volvon uuden sukupolven mallit ovat siivittäneet yhtiön uusiin ennätyksiin. Mallisto saa nyt täydennystä keskikokoluokan V60-mallista.

Hinta alkaen 42 272 €

Volvo on täydentänyt uuden sukupolven mallistoaan tasaiseen tahtiin isommista kohti pienempiä malleja. Jokaisesta mallisarjasta on myös nähty ensimmäisenä XC-nimellä kulkevat katumaasturimallit. Nyt markkinoilla olevista keskimmäinen, eli 60-sarjalainen, saa täydennystä perinteisestä ja suoralinjaisemmasta V60-farmarimallista.

Pysty perä toimii hyvin auton tuntomerkkinä, ja keula puolestaan edustaa vahvasti sukunäköä. Nopealla vilkaisulla 60- ja 90-sarjalaiset saattavatkin helposti mennä sekaisin. Sisätilat edustavat muista malleista tuttua tyyliä. Mittariston roolia hoitaa näyttö, ja keskikonsolista löytyy iso kosketusnäyttö, joka on hieman kuljettajaan päin kallistettu. Suoraviivainen kojelauta ja keskikonsoli jakavat etuosan selkeästi kahteen osaan kuljettajan ja etumatkustajan kesken. Etupenkit tarjoavat hyvät säätövarat ja ratin takana on helppo saada hyvä ajoasento. Myös takana on hyvin tilaa noin 180 senttiselle, mutta matalan istuma-asennon myötä reisituki jää hieman vajaaksi. Ja sitä tavaratilaa on tarjolla 529 litraa, mikä on vain hieman isompaa V90-mallia vähemmän.

Voimalinjat ovat muista SPA-pohjalevyä hyödyntävistä autoista tuttuja. Saimme ensimmäisenä ajoon nelivetoisen T6-bensaversion, jonka 310 hevosvoimaa liikuttavat perhefarkkua vaivattoman rivakasti. Vaihteistona toimii tuttu 8-portainen automaattivaihteisto, joka hoitaa tehtävänsä sivistyneesti ja mukavuutta painottaen. Ripeämmissä kiihdytyksissä vaihteiston reagointia joutuu hetken odottelemaan ja tästä huolimatta toiminta muuttuu ajoittain turhankin kulmikkaaksi. Myöskään moottorin varsin karkeaksi yltyvä äänimaailma ei juuri houkuttele rajumpiin kiihdytyksiin, vaikka tehoa alkaa tulla tarjolle kunnolla vasta 5 000 minuuttikierroksen jälkeen. Onneksi turbokoneen 400 newtonmetrin vääntö on tarjolla laajalla 2 200-5 100 kierrosalueella.

Ajettavuudessa on puolestaan tehty selkeä ero isompiin sisarmalleihin. Valmistaja kertoo auton olevan urheilullisemmaksi viritetty, ja tämä tuntuu ensimetreiltä lähtien. Jo säädettävän iskunvaimennuksen Comfort-asetuksella meno on varsin jämäkkää, mutta myös turhan pintakovaa. Ohjausvälitys tuntuu nopeammalta, mutta ei kuitenkaan liian ripeältä, että tuntuma olisi hermostunut. Tehostusta on paljon kulmapyörittelyssä, mutta tuntuma jämäköityy miellyttävästi nopeuden noustessa.

Mutkaisemmilla teillä jämäkkä alusta pääsee paremmin oikeuksiinsa. Autoa on helppo viedä tarkalla linjalla, eikä kallistelua juuri ole havaittavissa. Ohjauksen nopeuden lisäksi se osoittautuu yllättävän tarkaksi, mutta pidon rajalla tuntoa voisi olla aavistuksen enemmän. Nelivetoinen auto käyttäytyy hyvin tasapainoisesti, eikä häiritseviä piirteitä nouse esille edes pienellä provosoinnilla.

Uusi Volvo V60 on selvästi mallisarjojen sporttisin vaihtoehto. Tämä on havaittavissa jo ensimetreiltä lähtien ratin takana, eikä pieni lisämukavuus olisi pahitteeksi. Käytännöllisyyttä ei onneksi ole unohdettu, vaan sekä matkustajille että tavaroille on hyvin tilaa 4,76 metrisessä korissa. Ensituntumien perusteella V60 on erittäin tasapainoinen kokonaisuus, jonka ratin taakse on helppo kotiutua.

Kuvat: Mikko Autio

Teknavin 15. tuotantokauden jaksot sekä lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja