Ensitunnelmat 799 euron Sony Xperia XZ3:sta: Edelleen ihan hyvä huippupuhelin mutta merkittävät uudistukset harvassa

Sony on tänään julkistanut uuden Xperia XZ3 -älypuhelimensa Berliinissä järjestettävillä IFA-messuilla. Pääsimme jo ennakkoon ottamaan ensituntumaa Suomessa 799 euron suositushintaan myyntiin tulevasta älypuhelimesta.

Sony Xperia XZ3:n toimitukset alkavat 5. lokakuuta ja saatavilla on neljä värivaihtoehtoa: musta, valkoinen, vihertävä Forest Green sekä liilaan taittuva Bordeaux Red. Sonyn mukaan uudella mallilla tarkoituksena ei ole niinkään kilpailla aiempien XZ-mallien kanssa, vaan pikemminkin laajentaa valikoimaa kattamaan jälleen uusia kohderyhmiä.

Ulkoiset muutokset maltillisia

Xperia XZ3 ei ulkoiselta olemukseltaan ja muotokieleltään eroa merkittävästi aiemmasta Xperia XZ2 -mallista. Suurin muutos on näyttö, joka on kasvanut 5,7 tuumasta tasan 6-tuumaiseksi OLED QHD+ -näytöksi, jonka kerrottiin Sonyn televisioistakin tutun teknologiansa ansiosta vievän käyttökokemusta jälleen pykälällä eteenpäin. Myös takaa puhelin on pitkälti edeltäjänsä kaltainen, mutta kameramoduulia ja sormenjälkilukijaa on kumpaakin siirretty hitusen verran ylöspäin. Sormenjälkilukija on kuitenkin edelleen melko alhaalla, mikä saattaa vaatia hieman totuttelua.

Sony on saanut tehtyä Xperia XZ3:sta aiempaa sulavamman muun muassa ohentamalla sekä puhelinta että näytönreunuksia. Pyöristettyjen kulmien ja näytönreunusten ansiosta kookas puhelin tuntuu kädessä sirolta, mutta sekä edestä että takaa lasisen rakenteen vuoksi suojakuoren hankkiminen voi olla järkevää, sillä Xperia XZ3 on todella liukas.

Myös teknisten ominaisuuksien puolesta XZ3 jatkaa odotetulla linjalla. Mukana on Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri ja 4 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 64 gigatavua tallennusmuistia. Akun kokoa on puolestaan kasvatettu 3 330 milliampeerituntiin, mutta USB Power Delivery -pikalatausta varten on erikseen ostettava laturi - jonka julkaisuajankohdasta ei toistaiseksi ole tietoa. Paketissa toimitettava kaapeli lataa puhelimen "normaalilla" nopeudella, USB-C-tyypin liitännän kautta toki. Xperia XZ3 tukee myös langatonta latausta.

Side Sense tarjoaa uudenlaista kontrollia

Xperia XZ3 on ensimmäinen Sony-älypuhelin uudella Side Senseksi nimetyllä teknologialla, joka valjastaa myös puhelimen laidat kosketuskäyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kolmemillisten näytönreunusten ja pyöreäreunaisen OLED-paneelin ansiosta kosketuspinta ikään kuin jatkuu myös laitteen sivuille tarjoten näin uudenlaisia kontrollointitapoja. Esimerkiksi kaksoisnapautus puhelimen laitaan avaa pikavalikon, joka mahdollistaa suosikkisovellusten avaamisen nopeasti, kun taas alaspäin reunaa myöten pyyhkäisy korvaa haluttaessa Androidin takaisin-painikkeen.

Toisin kuin aiemmin HTC-puhelimissa, ei Sonyn sivukosketusteknologia perustu erillisiin ultraääniantureihin puhelimen rungossa, vaan se on toteutettu näytön osana toimivalla tunnistusteknologialla.

Puhelin myös oppii käyttäjänsä tarpeita tekoälynsä ansiosta, joten käytön myötä valikon lupaillaan osaavan ennakoida, mikä sovellus halutaan käynnistää ja milloin. Tekoäly on mukana myös muun muassa kameran käynnistyksessä: kun puhelimen ottaa taskusta sitä vaakatasoon kääntäen, avautuu kamera käyttövalmiiksi automaattisesti.

Käytännössä Side Sense on ainakin ensi alkuun kaksijakoinen kokemus. Teknologia tuntuu rekisteröivän painalluksia jokseenkin epävarmasti, mutta Sonyn mukaan kyse on vielä hienoisesti keskeneräisestä ohjelmistosta, joka parantuu julkaisuun mennessä. Mikäli ongelmat saadaan korjattua, on teknologialla hyvinkin mahdollisuuksia tehdä käyttökokemuksesta hieman mukavamman ja nopeamman. Mistään todella mullistavasta ei kuitenkaan vaikuta olevan kyse.

Uusi etukamera ja huippuluokan äänentoisto

Takakamera Xperia XZ3:ssa on pitkälti edeltäjämallista tuttu 19 megapikselin Motion Eye -kamera tutuilla AR-ominaisuuksilla ja Super Slow-Mo -hidastustilallaan, mutta käyttöliittymä on sen sijaan pistetty uusiksi kokonaan. Aiempaa yksinkertaisempi ulkoasu on ainakin aloittelevalle käyttäjälle iloinen yllätys, mutta toki kaikki aiemmin tunnetut manuaaliasetukset ovat nekin yhä saatavilla.

Etukamera on sekin uudistettu. 13 megapikselin kamera on varustettu mukavan suurella f/1,9-aukolla ja monipuolisilla kuvausominaisuuksilla boke-kuvauksesta täydennetyn todellisuuden tilaan. Ensi tuntumalta etukamera vaikutti erinomaiselta, mutta kovin tarkkaa analyysia ei lyhyen kokeilusession aikana ehtinyt muodostaa.

Xperia XZ3 sisältää ”parhaan äänen, jota et ikinä ole nähnyt”. Kekseliäs iskulause lupailee paljon, mutta ainakin ensivaikutelman perusteella muun muassa Sonyn jo aiemmin tutun värähtelyjärjestelmän sekä etualan stereokaiuttimien läsnäolon huomaa edelleen. Kaiuttimien äänenlaatu kovallakin volyymilla vaikutti loistavalta, ja Sonyn kertomien lukujen mukaan ääntä lähtee 20 prosenttia enemmän kuin edeltäjämallista.

Lupaava uutuus, jonka hinta kuitenkin mietityttää

Xperia XZ3 vaikuttaa erinomaiselta huippuluokan älypuhelimelta, joka kuitenkin tarjoaa verrattain vähän uutta erittäin kilpailluille markkinoille. Aiempiin malleihin verrattuna edelleen laadultaan ensiluokkaisen näytön koko on kasvanut, minkä ohella uusi Side Sense -teknologia ja parannettu äänentoisto ovat osaltaan myyntivaltteja, mikäli ensinnä mainittu saadaan julkaisuun mennessä viimeisteltyä.

Mikäli Sonyn puhelimet ja edellä listatut uudistukset miellyttävät, ja noin 800 euron hintalappu tuntuu sopivalta, on Xperia XZ3 ainakin ensi tuntumalta harkinnan arvoinen uutuus. Samanaikaisesti on kuitenkin huomattava, että myös huomattavasti halvemmissa hintaluokissa on tarjolla erinomaisia Android-puhelinkokemuksia.

Sony Xperia XZ3:n tekniset tiedot

 • 6 tuuman OLED QHD+ -näyttö HDR-tuella, 2880x1440 pikselillä ja 18:9-kuvasuhteella
 • S-Force-stereokaiuttimet värähtelyjärjestelmällä
 • Sormenjälkilukija takana
 • 19 megapikselin Motion Eye -takakamera f/2,0-aukolla, 4K HDR -videokuvaus, Full HD -hidastuskuvaus (960 ruutua sekunnissa)
 • 13 megapikselin uudistettu etukamera f/1,9-aukolla
 • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
 • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • USB-C-liitäntä
 • 3 330 milliampeeritunnin akku
 • USB Power Delivery -pikalataus, pikalaturi ostettava erikseen
 • Langaton lataus
 • Vesi- ja pölytiivis (IP65/IP68)
 • Mitat 158 x 73 x 9,9 millimetriä
 • Paino 193 grammaa
 • Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja