Mainos

Ensin oli pojalle ostettu pikku-Saab, nyt ylikonstaapeli Timon kokoelmassa on lelumaijoja 16 eri maasta: "Ajettiin rosvoja takaa ja kuljetettiin juopuneita"

1:50

Ylikonstaapeli Timo Hakkarainen osti pojalle Tukholmasta 10 vuotta sitten pienen poliisi-Saabin. Muutamassa vuodessa kokoelma paisui niin suureksi, että Hakkarainen esittelee autoja nyt erilaisissa poliisin tapahtumissa.

– Autoja on yli 50 ja 16 eri maasta. Automerkkejä ja -malleja on kymmeniä, Hakkarainen laskee.

Kaikki poliisiautot ovat olleet kovassa käytössä. Muutamaa ruotsalaista Volvoa on liimattu ja paikkailtu.

– Poliisityötähän niillä tietysti leikittiin. Ajettiin rosvoja takaa ja kuljetettiin juopuneita. Tuli takaa-ajossa peräkosketuksia ja sitten kolhuja, Hakkarainen tunnustaa.

Kokoelma alkoi kertyä, kun sukulaiset ja tuttavat kuulivat asiasta.

– Todella suuret kiitokset kaikille jotka ovat autoja reissuiltaan meille tuoneet.

"Jouduin pojalta lainaamaan autoja"

Aluksi autot tulivat joensuulaisen Hakkaraisen perheessä pojan käyttöön. Sitten leikki-innostus hiipui ja pojan mielenkiinto kohdistui muualle. Hakkarainen ajatteli, että kokoelmaa voisi kuitenkin esitellä poliisin tapahtumissa.

– Jouduin pojalta lainaamaan autoja Poliisin päivään ja niistä piti maksaa vuokraa. Yleensä maksuksi riitti karkkia, purkkaa tai jotain poliisiaiheisia ilmapalloja tai muuta.

Nyt poliisiautot ovat naarmuilta suojassa siististi pahvilaatikoissa. Niiden kohtalosta ei ole vielä päätetty. Hakkarainen harkitsee vievänsä ne mennessään vanhainkotiin.

– Ei näistä raaskisi luopua.

Helminä Tshaika, Uaz ja Trabant

Useimmilla automalleilla on oma tarinansa ja historiallisia taustoja. Suosikkia on vaikea nimetä.

– KGB:n musta Tshaika on tietysti näyttävä, siinä on Neuvostoliiton vaakunatkin ovissa. Ja venäläisen Uazin kyydissä on moni suomalainen votkaturisti saanut kyytiä 1970-80-luvuilla Leningradissa.

Kollegan Saksasta tuoma poliisi-Trabant oli yllätys. Rekkari on DDR-1989.

– Luulin, että sieltä tulee joku länsiauto, mutta sehän olikin itäsaksalainen malli ja siksi arvokas. Nyt on sieltä toinenkin, Wartburg.

Amerikkalaisia malleja on useita, samoin ruotsalaisia. Vasta aivan viime vuosina kokoelmaan tuli ensimmäinen Viron tunnuksilla oleva auto. Italian poliisin auto näyttää melkein Ferrarilta.

– Mukava olisi tuollaisella keikalle lähteä, Hakkarainen huokaa.

Suomen poliisin automalleja kokoelmassa on paljon. Liikkuvassa Poliisissa työskennellyt Hakkarainen on ajanut itsekin niistä monilla.

– Eniten ehkä tuolla arkisella maijalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.