Ensimmäiset H1N1-rokotteet Suomeen - epidemia yhä tulossa

Sikainfluenssaepidemiaa odotellaan yhä Suomeen. Kesällä puhuttiin, että epidemia puhkeaisi koulujen alkaessa elokuussa, mutta laajamittaista sairastelua ei ole vieläkään havaittu.

Tutkimusprofessori Petri Ruutu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että vaara ei ole kuitenkaan vielä ohi.

- Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että epidemia tulee. Kysymys on vain siitä, tuleeko se muutaman viikon kuluessa, vai noudattaako se tätä kausi-influenssan jaksoa, kommentoi Ruutu Huomenta Suomessa.

Suomi saa tänään ensimmäiset erät rokotteita. Vie muutaman viikon, ennen kuin rokotteet on saatu jaetuksi väestöpohjan mukaan terveyskeskuksiin ja kuntiin. Sen jälkeen rokotukset alkavat.

- On erittäin edullista, että epidemia hieman viivästyy, jotta saamme riskiryhmät rokotusten piiriin. Rokottaminen pienentää tehohoitoon joutuvien ja kuolleiden määrää ratkaisevasti. Päätöstä kaikkien suomalaisten rokottamisesta ei ole vielä tehty.

Ruudun mukaan Suomessa pitää edelleen varautua sikainfluenssan aiheuttamaan tehohoidon kuormitukseen.

- Näin tulee tapahtumaan ellei influenssa muuta karvaansa tavalla, joka on sama kuin kello alkaisi käydä takaperin. Aina pitää muistaa kuitenkin se, että epidemia-aalto vaihtelee maittain ja on mahdollista, että ensimmäinen aalto on lievempi. Varmasti kyseessä on kuitenkin merkittävä epidemia.

Ruotsista uutisoitiin viime viikolla, että tavallinen nuhakuume olisi pysäyttänyt tai ainakin viivyttänyt sikainfluenssan leviämistä.

- Kyseessä on ihan hypoteesi, jossa aikayhteys ei vielä osoita syy-seuraus-suhdetta. Varmaa kuitenkin on, että nuhakuume ei estä sikainfluenssan tuloa Suomeen.

Pandemioissa isot aallot ovat tulleet aina kylmänä aikana. Ruutu muistuttaa, että kylmän ja lämpimän ilman vaikutusta influenssan tarttumiseen ei tiedetä tarkasti.

Lue myös:

Katso Aaro Kajasteen juttu

Katso tutkimusprofessori Petri Ruudun haastattelu (Huomenta Suomi 12.10.2009)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja