Mainos

Ensimmäisellä kuukävelyllä käytetty pussukka päätyi erikoisten käänteiden kautta Nancylle – huutokaupataan tänään miljoonilla

Yhdysvalloissa huutokaupataan tänään pieni valkoinen kangaspussukka. Sen hinnan odotetaan kipuavan miljooniin dollareihin.

Vaikka pussi on pieni, vaatimaton ja valkoinen, sen historia on värikäs. Pussi oli nimittäin mukana ensimmäisellä Kuun kamaralle laskeutuneella avaruuslennolla tasan 48 vuotta sitten.

Apollo 11:n miehistöön kuulunut, Kuussa ensimmäisenä ihmisenä astellut Neil Armstrong keräsi siihen kuukävelynsä aikana näytteitä, muun muassa pieniä kiviä ja pölyä.

Avaruusmatkan jälkeen pussi palasi Maahan astronauttien mukana, mutta meni sekaisin muiden, käyttämättömien näytepussien kanssa ja päätyi mutkien kautta Yhdysvaltain oikeusministeriön haltuun.

Lopulta se myytiin nettihuutokaupassa chicagolaiselle Nancy Carlsonille, pussin nykyiselle omistajalle. Pussin seikkailut eivät kuitenkaan päättyneet siihen.

Carlson ei tiennyt pussin tarkkaa alkuperää, ja kiinnostui sen historiasta huomattuaan laukussa numeron, joka viittasi Apollo 11 -kuulentoon. Nainen päätti lähettää sen Nasalle tutkittavaksi.

Nasa vahvisti naisen epäilyksen ja totesi, että pussi on todellakin vieraillut Kuussa. Pussia ei kuitenkaan suostuttu palauttamaan naiselle, sillä se sisälsi jäänteitä kuutomusta.

Asianajajana työskentelevä nainen vei tapauksen oikeuteen ja nujersi avaruushallinnon saaden pussinsa lopulta takaisin.

Nyt pussia ollaan kauppaamassa New Yorkissa sijaitsevassa Sothebyn huutokaupassa.

Asiantuntijoiden mukaan avaruuspussin hinnan odotetaan nousevan tarjouskilpailussa jopa 2-4 miljoonaan dollariin. Carlson maksoi pussista itse alle 1000 dollaria.

Sothebyn huutokaupasta on aiemmin kerrottu, että Carlson on luvannut lahjoittaa osan pussin myynnistä saamistaan voitoista hyväntekeväisyyteen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja