Ensimmäinen dronejen ilmataistelu? Sotahistorioitsijasta vuosisadan takainen käännekohta voi toistua uudelleen

Emil Kastehelmi katsoi kohutun drone-videon ja laittoi merkille kiinnoostavan seikan:"Venäläinen ei välttämättä huomaa" 2:14
Kastehelmi kertoo miksi videon ilmataistelu jää historiaan. Hän myös kiinnittää huomiota siihen, miten historia voi tapauksessa jälleen toistaa itseään.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt viime päivinä video, jossa ukrainalainen drone pudottaa venäläisen kuluttajamallisen dronen törmäämällä siihen.

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi pitää videota historiallisena, koska kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen dokumentoitu dronejen välinen ilmataistelu. Erityisenä huomiona hän pitää sitä, että tapaus tuo mieleen yhtälailla Ukrainan ilmatilassa tapahtuneen historiallisen ilmataistelun yli vuosisata sitten.

Kyseisessä ilmataistelussa tapahtui ensimmäinen lentokoneen toteuttama toisen lentokoneen pudotus, josta käynnistyi nopea kehitys ilmataistelutekniikassa. Kastehelmeä kiinnostaa, nähdäänkö vastaava kehitys myös dronejen ilmataistelujen osalta.

– Herättää kysymyksen siitä, että mihin suuntaan tämä jatkossa muotoutuu, hän pohtii.

Videossa Kastehelmi kiinnittää huomiota siihen, että miten ukrainalaisdrone näyttää yllättävän vihollisensa. 

Kastehelmi: Iranilaiset kamikazedronet paikkaavat ohjuspulaa

Kuluttajamallisten dronejen lisäksi Ukrainassa käydään sotaa myös kehittyneemmällä sotilastekniikalla. Venäjä on näet hankkinut käyttöönsä viime aikoina iranilaisia sotilaskäyttöön tarkoitettuja droneja.

Kastehelmen mukaan tämä kertoo osoittain siitä, että Venäjän tarkemmat ohjukset saattavat olla hiljalleen loppumassa. Se on viime aikoina käyttänyt meri- ja ilmatorjuntaohjuksia, ja esimerkiksi meritorjuntaohjuksia tarkemmilla droneilla voidaan osua maaliin tehokkaammin. Toisaalta dronet kantavat isompia ohjuksia pienempiä räjähdemääriä, mikä vähentää niiden tehoa.

Venäjä painii Kastehelmen mukaan ongelmissa, koska Isander-ohjusten kaltaisten sotatarvikkeiden määrät vähenevät varastoissa. Varastojen täydentäminen on hidasta ja vaikeaa, osaltaan pakotteiden luoman komponenttipulan vuoksi.

Kartat näyttävät, mikä on Venäjän hyökkäyksen tilanne juuri nyt 15:54
Kuuntele Kastehelmen haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Ukraina painii vanhan ilmatorjuntansa suorituskyvyn kanssa

Samaan aikaan Ukraina painii ongelmissa ilmatorjunnassa.

Ukrainan ilmatorjunta nojaa pitkälti neuvostoaikaiseen kalustoon, eikä sitä ole myöskään riittävästi maan tarpeisiin. Ukraina joutuu valitsemaan, mitä kohteita se puolustaa, sillä sen resurssit eivät riitä kaikkien kaupunkien ja kriittisten kohteiden tehokkaaseen puolustamiseen samalla, kun ilmatorjuntaa tarvitaan myös rintamalla.

Ukraina onkin pyytänyt länneltä erityisesti ilmatorjuntakalustoa.

Lue myös:

    Uusimmat