Ensi yönä taivaalla viuhuu jopa 70 tähdenlentoa tunnissa – pilvet ovat pilaamassa geminidien näytöstä: "Itärajalla pilvipeite voi vähän rakoilla"

Tulevana yönä taivaalla olisi nähtävissä hyvissä olosuhteissa runsaasti geminidien tähdenlentoja, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Geminidit ovat viimeisin vuoden kolmesta runsaimmasta meteoriparvesta.

Sen parasta havaintoaikaa on maanantain ja sunnuntain välinen yö, jolloin olosuhteiden niin salliessa tähdenlentoja voisi nähdä jopa 70 tunnissa.

Tänä vuonna kuu ei haittaa kirkkaudellaan geminidien havaitsemista.

Ihanneolosuhteita ei ole kuitenkaan luvassa, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan yöstä on tulossa pilvinen.

– Suomen yllä on matalaa pilveä, eikä tähän säätilaan ole tulossa suuria muutoksia. Ihan itärajalla näyttäisi, että pilvipeite voi vähän rakoilla, mutta aika epätodennäköistä se on, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Tässä ohjeet tähdenlentojen bongareille!

Toivoa tähdenlentojen bongaamiselle kuitenkin vielä jää, sillä meteoreja näkyy myös lähiöinä. Paras aika tähdenlentojen havaitsemiseen on aamuyö.

Ursan mukaan geminidit ovat melko hitaita ja niiden mukana on usein kirkkaita meteoreja, jotka jättävät vanoja.

Geminidien jälkeen tänä vuonna on mahdollista vielä havaita ursidien tähdenlentoja, joita nähdään 17.–26. joulukuuta.

Ursidien paras havaintoaika on tiistaina 22. joulukuuta aamuyöllä, jolloin hyvissä oloissa voidaan nähdä noin 5–10 tähdenlentoa tunnissa.

Näitkö upean tähdenlennon, jonka sait taltioitua videolle tai kuvaan? Lähetä kuva tai video upeasta yöllisestä taivaasta tai muusta kauniista sääilmiöstä meille toimituksen WhatsAppiin numeroon 040 578 5504.

WhatsApp_MTV3_Stripe_

0:50
Häkellyttävä väriloisto! Katso kooste MTV Uutisten lukijoiden uskomattomista auringonnousukuvista Helsingistä Enontekiöön

Juttua muokattu 13.12.2020 kello 17.14: Lisätty tieto toimituksen WhatsApp-numerosta ja muokattu uutisen otsikkoa sitaatilla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja