Enkeli – näkymätön auttajamme?

Katselin lapsena usein suojelusenkelitaulua, sitä miltei joka lastenhuoneessa roikkuvaa kuvaa, jossa enkeli varjelee kahta siltaa ylittävää lasta. Kuvasta tuli turvallinen olo. Tunsin, että minua suojellaan ja toimiani vartioidaan.

Lapsuuteni eräs mieleenpainuvimpia kokemuksia oli öinen kohtaaminen enkeleiden kanssa.

Eräänä yönä ollessani noin kuusivuotias odottelin unta ja äkkiä näin valkoisten hahmojen leijuvan huoneessa. Säikähdin ja tuijotin hahmoja jähmettyneenä. Yksi heistä lähestyi minua ja samassa jo vaivuinkin uneen.

Enkelikokemukset ovat yllättävän yleisiä. Sellaisina pidetään esimerkiksi ihmepelastumisia, ohjaavan äänen kuulemista tai valo-olennon kohtaamista. Etenkin lapsilla on kokemuksia enkelin näkemisestä, tosin vanhemmat pistävät nämä kertomukset usein mielikuvituksen piikkiin. Pelastumisten yhteydessä on tyypillistä viitata suojelusenkeleiden apuun, joko leikkimielisenä heittona tai vakavalla äänensävyllä.

Pelastavia enkeleitä

Joskus enkelikokemus voi olla elämän käännekohta. Näin kävi Nina Kukkavaaralle.

– Vuosia sitten jouduin ketjukolariin Turussa. Holtittomasti kaahaava rattijuoppo tuli kohti autoani risteyksessä. Aioin vaistomaisesti jarruttaa, mutta silloin kuulin äänen, joka kehotti painamaan kaasua. Lisäsin siis vauhtia ja rattijuoppo rysähti juuri autoni taakse. Se oli ensimmäinen kerta, kun konkreettisesti tajusin, että enkeli oli puuttunut peliin, muistelee Kukkavaara.

Tapauksen jälkeen henkinen kouluttaja Kukkavaara on tutustunut enkeleihin ja heidän apuunsa lähemmin.

– Turvallisuus ja varjelu ovat yleensä ensimmäisiä asioita, joita enkeleihin liitetään, arvelee Kukkavaara.

Hänen mukaansa enkelit ovat korkeamman värähtelytason olentoja, joiden tehtävä on toimia auttajina ihmiskunnalle.

Tutkimusten mukaan 51% suomalaisista uskoo enkeleihin, luku on hieman kasvanut vuosien varrella.* Lapsista jopa 90% pitää enkeleitä todellisina. Kukkavaaran mielestä on turha lähteä spekuloimaan siitä, ovatko enkelit todellisia vai mielikuvituksen tuotetta.

– Mitä merkitystä todisteluilla loppujen lopuksi on? Jokainen tietää sisimmässään tai oman kokemuksensa perusteella, miten suhtautuu yliaistillisen avun olemassaoloon, Kukkavaara sanoo.

Maailmanlaajuisesti myönteinen hahmo

Mielenkiintoista enkeleissä on se, että ne herättävät lähes poikkeuksetta positiivisia mielleyhtymiä. Enkelit koetaan kaikkialla maailmassa ihaniksi, kauniiksi, rakastaviksi valo-olennoiksi, jotka suojelevat ihmisiä. Kautta aikojen enkeli on ollut suosikkiaihe niin kuvataiteessa, musiikissa kuin kirjallisuudessakin. Enkelitutkija Olli Seppälän mukaan olemme viime vuosina eläneet varsinaista enkelibuumin aikaa.

– Enkelit ovat hahmoina helposti lähestyttäviä. Nykyaikana ihmiset etsivät turvaa ja yhteyttä henkiseen puoleen itsessään. Enkelit ovat helppo kanava saada kosketus pyhyyteen, Kukkavaara pohtii.

Tuskin löytyy mitään yhtä ekumeenista hahmoa kuin enkeli. Enkelit yhdistävät miltei kaikkia uskontoja ja henkisiä suuntauksia, kaikissa perinteissä ne toimivat Jumalan sanansaattajina, ihmisen ja taivaan välikappaleina. Toisaalta enkelit ylittävät uskonnollisuuden käsitteen; heidät voi kokea läheiseksi myös henkilö, jolle kirkko ja uskonto tuntuvat vierailta.

Yhteys enkeliin pyytämällä

Enkelikirjojen mukaan enkeleitä on ympärillämme valtavasti. Jos he ovat täällä auttaakseen meitä, miten heihin saa yhteyden? Kirjojen mukaan tärkeintä on pyytää apua enkeleiltä. Universaalien lakien mukaan enkelit eivät saa puuttua asioihimme, ellemme itse apua pyydä. Joskus poikkeustapauksissa enkelit estävät pyytämättä onnettomuuden tai auttavat meitä, jos se on korkeimman tarkoituksemme mukaista.

– Enkeleitä kannattaa pyytää apuun kaikenlaisissa tilanteissa. He ovat täällä sitä varten ja auttavat erittäin mielellään, Kukkavaara neuvoo.

Hän kertoo kutsuvansa enkeleitä apuun esimerkiksi etsiessään parkkipaikkaa keskustasta.

– Aina on paikka järjestynyt.

Enkeleitä ja arkkienkeleitä voi pyytää apuun paitsi arkisissa käytännön asioissa myös suuremmissa elämän haasteissa. He voivat opastaa meitä oikean elämänsuunnan löytämisessä tai auttaa paranemisprosessissa.

Opastuksen huomaaminen vaatii herkkyyttä tunnistaa vihjeitä ja merkkejä. Johdatuksen voi tulkita yhtä hyvin intuitioksi, sydämen ääneksi kuin enkelin opastukseksi.

Milloin enkeli voi auttaa?

Brittiläisen parantajan ja "enkelilähettilään" Diane Cooperinmukaan enkelin läsnäolon tunnistaa yksinkertaisesti siitä, että ympärillä on kevyt ja hyvä olla. Joskus enkelin kosketuksen voi tuntea ikään kuin keveänä pyyhkäisynä iholla. Enkelit saattavat jättää myös höyheniä merkiksi olemassaolostaan, kertoo Cooper.

Herää tietysti kysymys, miksei pyyntöihimme aina vastata tai kaikkia toiveitamme toteuteta. "Enkelit eivät ole lampun henkiä tai joulupukkeja", kirjoittaa Elizabeth Clare Prophet. Enkeleiden on pelattava universaalien sääntöjen mukaan. Prophetin mukaan pyyntöjen on täytettävä kolme ehtoa toteutuakseen: ne eivät saa estää sielumme suunnitelmaa, ne eivät saa vahingoittaa ketään ja ajoituksen on oltava oikea.

Enkelit eivät voi poistaa kaikkia ongelmia, meidän kuuluu käydä läpi tiettyjä kokemuksia kehittyäksemme. He voivat kuitenkin antaa meille voimaa ja auttaa meitä ymmärtämään asioita korkeammasta näkökulmasta. Cooperin mukaan yhteyden luominen enkeleihin kannattaa ja pyynnöt kuullaan aina. Apu ilmenee tavalla tai toisella, aina vastaus ei tule siinä muodossa kuin olimme alunperin esittäneet.

Seitsemän arkkienkeliä

Enkeleiden johdossa kerrotaan olevan seitsemän mahtavaa arkkienkeliä, joilla on omat erikoisalueensa. Jokaisella arkkienkelillä on sekä maskuliininen että feminiininen puolensa; kaksoisliekki eli arkeia kuvastaa feminiinistä vastinetta. Samoin kuin muilta enkeleiltä, myös arkkienkeleiltä voi pyytää apua ja opastusta eri elämäntilanteissa.

Mikael

Väri: Sininen
Nimen merkitys: "Hän, joka on Jumalan kaltainen"
Toimialue: Suojelu, rohkeus, vahvuus. Varjelee vaaroilta.
Kaksoisliekki: Faith

Arkkienkeli Mikael johtaa suojelusenkeleitä, jotka pyydettäessä varjelevat ihmisiä onnettomuuksilta ja pelastavat hätään joutuneita. Mikael on soturi ja johtaja, hänet kuvataan miekka ja kilpi kädessään. Hän edustaa aloitekykyä, tahdonvoimaa ja rohkeutta. Mikael antaa voimaa tehtävien suorittamiseen, hän auttaa myös vahvistamaan itsetuntoa. Juutalaisessa, kristillisessä ja islamilaisessa perinteessä arkkienkeli Mikael on suuresti arvostettu Herran joukkojen päällikkö.

Jofiel

Väri: Keltainen
Nimen merkitys: "Jumalan kauneus"
Toimialue: Viisaus, ymmärrys, innoitus.
Kaksoisliekki: Christine

Jofiel on viisauden ja valaistumisen arkkienkeli. Keltainen on älyn väri, se syvenee kultaiseksi, kun avaudumme korkeammalle viisaudelle. Jofiel tuo oivallusta ja ymmärrystä, hän valaisee korkeinta tietä jokaiselle yksilölle. Jofiel ja Christine toimivat erityisesti opettajien ja opiskelijoiden tukena eri oppilaitoksissa ja auttavat omaksumaan tietoa. He myös opastavat meitä luottamaan näkemyksiimme ja olemaan uskollisia vakaumuksillemme.

Samuel

Väri: Vaaleanpunainen
Nimen merkitys: "Hän, joka näkee Jumalan"
Toimialue: Rakkaus, myötätunto, luovuus.
Kaksoisliekki: Charity

Arkkienkeli Samuel toimii pyyteettömän rakkauden välittäjänä, hän opastaa ilmaisemaan rakkautta luovuuden välityksellä. Samuel avaa sydänenergiaa ja tuo valoa taiteilijoille sekä kaikille, jotka haluavat tehdä työtä sydämestään. Hän auttaa luopumaan kaunasta ja antamaan anteeksi. Samuelin rakkauden enkelit lohduttavat sydänsuruissa ja auttavat vapautumaan negatiivisista tunteista. He auttavat myös löytämään kadonneita esineitä.

Gabriel

Väri: Valkoinen
Nimen merkitys: "Jumala on vahvuuteni"
Toimialue: Ohjaus, selkeys, sopusointu
Kaksoisliekki: Hope

Gabriel ja hänen ohjaavat enkelinsä auttavat meitä ymmärtämään elämäntehtävämme. Gabriel opastaa näkemään korkeamman suunnitelmamme ja kulkemaan meille tarkoitettua polkua luottavaisina. Hän tuo toivoa, hengen valoa ja selkeyttä mieliimme. Gabriel ja Hope muistuttavat meitä todellisista mahdollisuuksistamme. Arkkienkeli Gabrielilta voi pyytää myös kurinalaisuutta ja sitkeyttä oman suunnitelman toteuttamiseen.

Rafael

ri: Vihreä
Nimen merkitys: "Jumala on parantanut"
Toimialue: Parantaminen, runsaus, totuus
Kaksoisliekki: Maria

Rafael auttaa kehoa, mieltä ja sielua parantumaan ja eheytymään. Hänen parantavat enkelinsä työskentelevät terveyden puolesta ja toimivat ammattiparantajien tukena. Rafael opastaa meitä avaamaan sisäistä näkemystämme ja kehittämään intuitiotamme. Hän on myös runsauden ja matkustamisen arkkienkeli. Rafaelin kaksoisliekki Maria, Jeesuksen äiti, edustaa äidillistä ja myötätuntoista energiaa. Hänet tunnetaan myös Enkelten kuningattarena.

Uriel

Väri: Purppura ja kulta
Nimen merkitys: "Jumalan tuli"
Toimialue: Rauha, tyyneys, ristiriitojen ratkeaminen
Kaksoisliekki: Aurora

Arkkienkeli Uriel ja hänen rauhanenkelinsä tuovat sopusointua sekä maailman epävakaisiin tilanteisiin että ihmisten mieliin.He pehmentävät epäsopua esimerkiksi perheenjäsenten välillä ja antavat voimaa luopua vihasta ja ärtymyksen tunteista. Uriel auttaa irtautumaan peloista ja saamaan yhteyden sisimpämme rauhaan ja viisauteen. Kutsuttaessa Urielin rauhanenkelit edistävät aktiivisesti rauhaa siellä, missä on sotia ja levottomuuksia.

Zadkiel

Väri: Vaalea violetti
Nimen merkitys: "Jumalan oikeamielisyys"
Toimialue: Muutos, ilo, armo
Kaksoisliekki: Amethyst

Arkkienkeli Zadkiel auttaa erityisesti vapautumaan kaikesta kielteisestä, joka estää meitä avautumasta muutokselle. Hänet tunnetaan myös vapauden arkkienkelinä. Zadkiel ja Amethyst antavat meille voimaa muuttua armon ja myötätunnon avulla. He puhdistavat negatiivisia uskomuksia voimallisella violetilla liekillä, joka polttaa pois kaiken rajoittavan energian. Zadkielin ilon enkelit valaisevat tietämme kohti myönteistä muutosta.

Ollaanko enkeleitä toisillemme? Valtaosa suomalaisista uskoo suojelusenkeleihin!


Teksti: Mirkka Niskanen

Kuvat: Shutterstock

Enkelikirjoja:

Diane Cooper: Ihanat enkelit
Elizabeth Clare Prophet: Kuinka työskennellä enkeleiden kanssa
Joan Wester Anderson: Enkelin kosketus
Olli Seppälä: Enkeli – Taivaallinen sanansaattaja
Olli Seppälä: Näkymättömän hipaisu. Enkelit ennen ja nyt.

* World values –kysely vuodelta 2000 (Seppälä)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja