Energia-asiantuntija: Näihin sähkösyöppöihin suomalaiset tuhlaavat turhaa rahaa!

Energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta kertoo, että yksi yleisimpiä yllättäviä energiasyöppöjä suomalaisissa kotitalouksissa on väärin käytetty lämmön talteenottojärjestelmä ja ihana, lämmin sauna.

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen on helpottunut huomattavasti ja nykyään se on erilaisten laitteiden avulla mahdollista jopa reaaliajassa. Kun kulutuksen seuranta helpottuu, löytyvät myös yllättävät sähkösyöpöt.

Energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta kertoo, että omakotitaloissa lämmön talteenottojärjestelmä voi viedä yllättävän määrän sähköä.

– Kovilla pakkasilla tuloilmaa joudutaan lämmittämään enemmän, ja lämpötilaa pidetään liian korkealla. Sen ei tarvitse olla kuin 14 tai 15 astetta ja jos sitä pidetään korkeampana, voi se olla on aikamoinen sähkösyöppö. Tällä pienellä muutoksella voidaan saada kunnon säästöä aikaan.

Toinen paljon energiaa vievä ja yleinen tuhlari on suomalaiselle rakas sauna.

– Saunaa pidetään liian kauan päällä ja sitä lämmitetään liikaa. On tärkeää opetella oman saunan lämpiämisaika ja noudattaa sitä, eikä pitää kiuasta turhaan päällä, hän toteaa.

Standy-energiasta puhutaan paljon etenkin nyt, kun laitteiden määrä on lisääntynyt. Kun laitteita pidetään valmiustilassa, ne kuluttavat edelleen energiaa ja nostavat turhaan sähkölaskua.

– Tämä voi olla jopa 10 prosenttia kokonaiskulutuksesta, koska laitteita on niin paljon. Esimerkiksi pienessä kerrostaloasunnossa, jossa sähkökulutus on muuten pientä, voi laitteiden väärä käyttö olla 150 kilovattituntia vuodessa, eli noin muutama kymmenen euroa. Tämä tuntuu pieneltä summalta yhdelle kotitaloudelle, mutta on hyvä pohtia, paljonko energiaa kuluu aivan turhaan koko Suomessa, kun kaikki kotitaloudet lasketaan yhteen.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja