Enduropyöräilijälle rantaloma on kidutusta

Kuvittaja, kirjoittaja ja mainosmies Hannu Konttinen on huristellut moottoripyörällä Saharassa, sademetsässä ja vuoristossa. Kaksipyöräisen selässä mies viihtyy vapaudentunteen vuoksi, ja aika ajoin myös Konttisen vaimo hyppää moottoripyörän takapakkarille. Nykyään Konttisen on vaikea lähteä ulkomaanmatkalle ilman pyörää.

Hannu Konttisen kiinnostus moottoripyöriä kohtaan alkoi jo 16-vuotiaana, kun mies hankki itselleen ensimmäisen prätkän. Sen jälkeen vuorossa olivat ura ja perhe, mutta kun lapset kasvoivat isoiksi, tuli taas pyöräharrastuksen aika.

– Alussa ajelin asvalttia pitkin kotimaassa, sitten kun pääsin kulttiin sisään, kiinnostuin pitkistä ulkomaanmatkoista. Sen jälkeen siirryin enduron pariin ja lähdin Saharaan, sademetsiin ja vuoristoon. Niin on käynyt monille tämän ikäluokan miehille, Konttinen kertoo.

Viisikymppisten miesten innokkuus moottoripyöriä kohtaan on kasvanut valtavasti. Huumorimielellä mietitään, onko moottoripyörä "jonkun" jatke.

– Joillekin se on, mutta ei meikäläiselle. Minulle moottoripyörä on Freedom Machine, vapauskone. Se on loistava tapa nollata, ja jäsentää fragmentoituneita ajatuksia, siis irrottautua työpaineista. Moottoripyörällä olen osa maisemaa, osa luontoa. Autossa olen akvaariossa.

Konttisen mukaan rakkaus moottoripyöriin on niin voimakas, ettei tunteesta voi erehtyä.

– Viruksen aiheuttama kuume on niin vahva, että pyöräaddiktin tunnistaa heti. Se on kuin rakkauden kutina, jota ei voi raapia.

Bussituristista erämaapyöräilijäksi

Kiinnostus erämaata kohtaan alkoi Tunisiasta, jossa Konttinen oli perinteisellä bussituristimatkalla. Siellä hän törmäsi italialaiseen naiseen, joka oli lähdössä miehensä kanssa kolmeksi viikoksi Saharaan.

– Päätin, että samanlaiselle reissulle on päästävä. Tein ensimmäisen erämaamatkan moottoripyörällä Australiaan vuonna 1997.

Sen jälkeen miehen on ollut hankala lähteä reissuun ilman pyörää. Konttisen mukaan rantalomat ovat olleet hänelle kidutusta. Tunisian-matkalla kolmen tunnin löhöilyn jälkeen vaimo oli kehottanut tylsistynyttä Konttista vuokraamaan moottoripyörän.

– Yritin todella vaimon takia ottaa aurinkoa rannalla, mutta vaimo armahti, kun tajusi kärsimykseni.Siinä meni kyllä pari päivää ennen kuin moottoripyörä löytyi, Konttinen muistelee.

Rakas pyörä varastettiin

Kesäisin Konttinen ajaa Suomessa moottoripyörällä noin 15 000 kilometriä. Sen lisäksi päälle tulevat ulkomailla taitetut matkat. Kuukauden kestävästä moottoripyöräreissusta Yhdysvaltoihin kilometrejä kertyy rutkasti, mutta Saharan-matkasta taas ei.

– Hyvä jos 250 kilometriä päivässä tulee.

Kilometrejä kasaantuu kahden moottoripyörän päällä, joista toinen on Konttisen ensimmäinen matkaenduropyörä. Honda Transalp -merkkinen ajopeli on saanut kokea kovia.

– Sitä on kurnutettu Saharassa, ja se alkaa olla elinkaarensa päässä. En voi luopua siitä. Kerran se varastettiin, mutta Porvoon poliisi löysi sen puoliksi mereen ajettuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja