Emiliano Salan kuolemanlennon järjestänyt liikemies tuomittiin vankeuteen – piittaamattomuus turvallisuudesta johti sysimustaan tragediaan

Huippujalkapalloilijan Emiliano Salan kone katosi Englannin kanaalin yllä 0:40
Uutinen Emiliano Salan kuolemaan johtaneesta lento-onnettomuudesta levisi maailmalle 22.1.2019.

Liikemies David Henderson, joka järjesti jalkapalloilija Emiliano Salan kuolemaan johtaneen lennon, tuomittiin perjantaina 18 kuukauden vankeusrangaistukseen Cardiffissa, Walesissa.

Hendersonia, 67, syytettiin turvallisuusprotokollan noudattamatta jättämisestä, joka johti 28-vuotiaan argentiinalaispelaajan ja lentäjä David Ibbotsonin kuolemaan. Salan ja Ibbotsonin miehittämä lentokone putosi 21. tammikuuta 2019 Englannin kanaalin yllä matkalla Nantesista Cardiffiin.

Lokakuussa Henderson todettiin syylliseksi koneen turvallisuuden vaarantamiseen. Syyttäjän mukaan Henderson oli toiminut koneen käyttämiseen liittyen huolimattomasti ja asettanut oman liiketoimintansa matkustajien turvallisuuden edelle.

Jo aiemmin on kerrottu, että konetta lentäneellä Ibbotsonilla ei ollut kaupallisen lentäjän lupakirjaa eikä pätevyyttä lentää yöllä. Turmalennolla käytettyä yksimoottorista Piper Malibu -konetta ei myöskään ollut tarkoitettu kaupallisille lennoille, ja Ibbotsonin luokitus sen lentämiseen oli vanhentunut.

Alun perin Hendersonin oli pitänyt lentää konetta itse, mutta koska hän oli vaimonsa kanssa lomalla Pariisissa, hän palkkasi pilotiksi tuttunsa Ibbotsonin.

Kuultuaan onnettomuudesta Henderson oli lähettänyt useille ihmisille tekstiviestin, jossa hän vaati heitä pysymään hiljaa tai muuten "matopurkki aukeaisi".

Oikeudenkäynnissä kuultiin myös, että koneen omistaja oli sanonut Hendersonille, ettei hyväksyisi Ibbotsonia lentämään konetta, koska tämä oli syyllistynyt sillä jo kahteen ilmatilanloukkaukseen.

Salan ruumis löydettiin kuukausi onnettomuuden jälkeen. Ibbotsonin ruumis on yhä kateissa.

Sala oli siirtymässä Cardiffiin seuran historian suurimmalla, 15 miljoonan punnan siirtosummalla. Hän oli tehnyt seuran kanssa sopimuksen vain päiviä ennen onnettomuutta.

Lue myös:

    Uusimmat