Eemil Helander jysäytti jättiyllätyksen! EM-hopeaa Suomeen

Eemil Helander juoksi upeasti hopealle 5000 metrin loppukilpailussa Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Helanderin hopeamitali irtosi ajalla 13.40,15, mikä on miehen uusi ennätys. EM-hopeaa voi pitää yllätyksenä, sillä Helander oli tilastojen perusteella kaukana kärjestä.

Helander lähti heti paukusta ennakkoluulottomasti kärjen matkaan. Ison-Britannian Charles Hicks piti vauhtia koko matkan ajan, mutta Helander roikkui sitkeästi perässä, kun muut kilpailijat tippuivat vauhdista pois. Hicks karkasi viimeisellä kierroksella suomalaiselta ja otti kultaa ajalla 13.35,07. Ison-Britannian Will Barnicoat oli kolmas ajalla 13.45,24.

– Ennen kilpailua ajattelin kahta vaihtoehtoa. Löytyy joku vauhdinpitäjä, tai sitten otan ohjat itse jossain vaiheessa juoksua. Kun Hicks lähti vetämään ja minäkin pääsin hyvään vauhtiin, niin suunnitelma oli selvä, Helander kommentoi juoksuaan STT:lle.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustavan Helanderin päämatka näissä kisoissa olisi pitänyt alun perin olla estejuoksu, mutta keväällä sattunut haaveri muutti suunnitelmat. 

– Keväällä koin epätoivon hetken, kun esteharjoituksessa nilkkani tärähti. Säikähdin, tuliko samanlainen haaveri kuin vuosi sitten, joka pilasi silloin ison osan viime kesästä. Huojentava tieto oli, että mitään ei ollut kuitenkaan rikki. Se aiheutti kuitenkin estejuoksun hylkäämisen ainakin toistaiseksi ja keskittymään sileän juoksuun. 

Ennen finaalia Helanderin ennätys oli 13.45,49. Nyt se parani reilut viisi sekuntia. 

Draamaa nähtiin noin kahden kilometrin kohdalla, kun yksi ennakkosuosikeista Norjan Abdullahi Dahir Rabi lyyhistyi radan pintaan pidellen jalkaansa.

Suomen Mustafe Muuse oli kisan 18:s ajalla 14.33,68.

Juttua päivitetty klo 14.07. Lisätty Herlanderin kommentteja STT:ltä.

Lue myös:

    Uusimmat