Mainos

Emeritusprofessori: Valtion pitäisi vielä pohtia telakoiden tukea

Meriteollisuuden asiantuntija, emeritusprofessori Jorma Taina toivoo, että valtio vielä pyörtäisi kantansa telakkayhtiö STX Finlandin tukemiseen.

-Täytyy keksiä jokin luovempi ratkaisu eikä vedota vain siihen mitä EU-säännöt sanovat. Jos valtio ostaisi osan STX:stä, se voisi antaa telakalle tytäryhtiölainaa samalla tavalla kuin Ranska on tehnyt, Taina sanoi STT:lle.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on jyrkästi torjunut ajatuksen, että valtio ryhtyisi STX Finlandin omistajaksi. Saman kannan on viestinyt valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium.

Tainan mukaan uusi omistaja on kuitenkin ainoa vaihtoehto Suomen telakkateollisuuden pelastamiseksi, jos Turku menettää myös saksalaiselta TUI:lta aiemmin saadut tilaukset.

-Toivon itse hartaasti semmoista koalitiota, jossa olisivat mukana Suomen valtio ja raskas metalliteollisuus yhdessä. Tällaisia firmoja kuin Wärtsilä, Metso ja Kone, Taina sanoi. Ilman valtiota tällaista ryhmää tuskin kuitenkaan syntyy.

Ostajaehdokkaita voisi tulla myös Venäjältä. STX:n Helsingin telakka siirtyi jo 2010 puoliksi Venäjän valtion omistaman United Shipbuilding Corporationin (USC) omistukseen. Järjestely on poikinut arktiseen meriteollisuuteen keskittyvälle telakalle mukavasti tilauksia.

-Myös Turkuun voisi rakentaa yhteistyökuvioita, joissa halvemman työn alihankinta siirtyisi Venäjälle ja kalliimpi pysyisi Suomessa. Pietarin tai Viipurin telakoilta voidaan helposti uittaa aluksen lohkoja Suomeen ja päinvastoin, Taina kaavailee.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.