Elisha ei suostu ostamaan teini-ikäiselle pojalleen älypuhelinta aneluista huolimatta: "Parhaimmillaankin addiktoiva häiriötekijä"

Muistatko nämä? Panimme vanhan Nokian pelit testiin! 1:37
Muistat matopelin, mutta entä nämä klassikot? Panimme vanhat Nokian pelit testiin vuosikymmenten tauon jälkeen!

Elisha ei ole vuosien anomisesta huolimatta ostanut teini-ikäiselle pojalleen älypuhelinta. – En halua lasteni lukittautuvan huoneisiinsa koko päiväksi ja jumittuvan sosiaaliseen mediaan, nainen kuvailee.

Elisha Beachin poika on anellut äidiltään puhelinta jo vuosia. Elishan mukaan lapsi haikailee älypuhelinta viikoittain, koska "kaikilla muillakin on puhelin".

– Vaikka lapsilla on tapana liioitella, itse asiassa uskon häntä. Lapseni on näet teini-ikäinen, kasiluokalla, eikä hänellä ole puhelinta, Elisha kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

– Minulla ei edelleenkään ole aikomustakaan hankkia hänelle puhelinta lähiaikoina.

"En usko, että lapsen pitäisi automaattisesti saada puhelin"

Elisha itse näkee älypuhelimen omistamisen suurena etuoikeutena, joka täytyy ansaita.

– En usko, että lapsen pitäisi automaattisesti saada puhelin vain siksi, että hän on tietyn ikäinen, tai koska "kaikilla kavereilla" on sellainen. Näissä pienissä, suorakulmion muotoisissa tietokoneissa on paljon voimaa.

"Parhaimmillaankin puhelin on addiktoiva häiriötekijä,"

Elishan mukaan älypuhelin tuo mukanaan internetin, some, nettikiusaamisen, pornon, seksiviestit, lapsia netissä saalistavat rikolliset sekä netin muut ilmiöt ja vaarat.

Elisha. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Se [puhelin] vain vaikuttaa maamiinalta täynnä potentiaalisia ongelmia, joita lapseni aivot eivät ole valmiit käsittelemään yksin. Parhaimmillaankin puhelin on addiktoiva häiriötekijä, joka joskus menee koulutöiden ja vastuiden edelle. Pahimmillaan yksi huono päätös tai vuorovaikutus netissä voisi muuttaa poikani elämän suunnan.

Kotoa löytyy kyllä pelikoneita ja tabletteja

Elisha huomauttaa, ettei hänen perheensä kaikesta huolimatta elele "pimeällä keskiajalla": kotona on käytössä netti, ja kotoa löytyy pelikoneita ja tabletteja.

– Ennen kuin annan teinilleni puhelimen ja päästän hänet vapaaksi "internetin kaduille", haluan olla varma, että hänellä on tietoa ja vastuullisuutta tehdä suurimmilta osin hyviä päätöksiä.

Teini joutui perheen yhteislaitteellakin häiriöviestin kohteeksi

Poika saa jo käyttää kodin laitteita omin päin, ja Elisha myöntää, että lapsi on tehnyt lähinnä hyviä valintoja, vaikka hän onkin yrittänyt esimerkiksi katsella sisältöjä, joita Elisha pitää epäsopivina. Poika myös sai kodin yhteislaittetta käyttäessään sen tekstiviestisovellukseen seksuaalisen viestin.

– Onneksi sain sen kiinni, kerroin hänelle, mitä on meneillään ja ohjasin häntä tilanteessa. Olen kiitollinen siitä, että se tapahtui minun valvonnassani eikä henkilökohtaisella puhelimella, jossa tilanne olisi voinut helposti eskaloitua, Elisha sanoo.

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen netissä! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen 2:29

"En halua lasteni lukittautuvan huoneisiinsa koko päiväksi ja jumittuvan sosiaaliseen mediaan"

Häntä huolettaa myös puhelinten tenhoavuus.

– En halua lasteni lukittautuvan huoneisiinsa koko päiväksi ja jumittuvan sosiaaliseen mediaan. Tunnen lapseni, ja hänellä on jo nyt ongelmia keskittymisen ja koulutöiden sekä velvollisuuksien perässä pysymisessä.

Elisha myöntää myös olevansa osittain tekopyhä: hän itse käyttää älypuhelinta ja viettää työnsä vuoksi paljon aikaa erilaisissa sovelluksissa.

– Totuus on, että minun on vaikeaa hallita laitteilla käyttämääni aikaa. Mutta olen tarpeeksi kypsä tunnistaakseni, koska se menee liiallisuuksiin, ja pannakseni pisteen käytölleni. Se on taito, jota pojallani ei ihan vielä ole, enkä halua muuttua nalkuttavaksi äidiksi pitääkseni sellaista yllä.

Harkitsee puhelimen ostoa – älypuhelinta ei kuitenkaan ole tulossa

Elishan mukaan elämä luultavasti olisi helpompaa, jos hän vain antaisi periksi.

– Poika ei enää olisi kimpussani, eikä minun täytyisi puolustella päätöstäni melkein jokaiselle ihmiselle, Elisha sanoo.

Hän aikookin harkita puhelimen ostoa seuraavan vuoden sisällä.

– Mutta ensimmäinen puhelin tulee olemaan halpa, ilman nettiä tai sovelluksia. Vain vanhoja, hyviä soittoja ja tekstareita, Elisha sanoo.

"Teinini aika nauttia huolettomista lapsuuden päivistä on rajallinen..."

Vaikka Elishan toimintaa voisi pitää naurettavan tiukkana, hän huomauttaa, että mikään elämässä ei ole ilmaista: puhelin, auto ja asunto vaativat rahaa, joka täytyy ansaita. Hän ei halua kiirehtiä lapsensa aikuistumista.

– Joten kutsu minua vain "kalkkikseksi" tai helikopterivanhemmaksi. En oikeasti välitä. Välitän siitä, että teinini aika nauttia huolettomista lapsuuden päivistä on rajallinen, ja haluan hänen nauttivan niistä niin kauan kuin mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat