Micaélan 11-vuotias katosi ilman puhelinta New Yorkissa – äidin paniikki oli kuitenkin turhaa: "Opin tuona iltana, etteivät laitteet pidä lapsiamme turvassa..."

1:04
Toinenkin täpärä tilanne: 11-vuotias pelastui pudottuaan viemäriin

Micaélan tytär joutui hukkaan New Yorkissa kävellessään kahvilaan. Älypuhelimia vastustava äiti kertoo nyt, mikä lapsen piti turvassa.

Micaéla Birmingham kertoi The New York Timesissä kauhutarinan, joka taatusti hirvittää monia vanhempia. Micaélan 11-vuotias tytär eksyi New Yorkissa – eikä hänellä ollut puhelinta mukanaan.

Osa vanhemmista kuitenkin vastustaa vielä älypuhelinten aikakautta. Micaéla kertoi Good Morning Americalle, että on tehnyt lastensa luokkatoverien äidin kanssa sopimuksen, ettei lapsille hankita puhelimia liian aikaisin.

Neuvoi lasta kävelemään läheiseen kahvilaan

Äidin sydäntä järkyttänyt tapahtumasarja käynnistyi, kun Micaéla oli jumissa ensiavussa toisen tyttärensä kanssa. Tämän käsi oli murtunut, ja Micaéla joutui odottamaan lapsen kanssa samalla, kun hänen 11-vuotiaansa oli uimassa.

Perheen isä oli työmatkalla, ja Micaélan piti järjestellä asiat yksin.

Uintitreenin lopuksi lapsi soitti äidilleen uintikeskuksen tiskiltä. Micaéla neuvoi 11-vuotiasta tapaamaan luokkatoverinsa lastenhoitajan Starbucksissa kahden korttelin päässä, sillä hän itse oli edelleen jumissa ensiavussa. 11-vuotias saisi viettää yön ystävänsä kanssa.

– Yökyläilyä kouluiltana? Tämä tienaisi minulle varmasti "paras äiti koskaan" -pisteitä, Micaéla kehuskeli itsekseen.

Pian kaikki kuitenkin meni pieleen.

Lapsi ei koskaan saapunut perille 

30 minuuttia sovitun tapaamisajan jälkeen lastenvahti soitti Micaélalle ja kertoi, ettei 11-vuotias ole saapunut kahvilaan.

– Sydämeni alkoi hakata. Täydellinen pikku suunnitelmani oli juuri räjähtänyt eeppiseksi epäonnistumiseksi. Missä tyttö voisi olla? On pimeää. Hänellä ei ole puhelinta. Näin kävi ylpeälle suunnitelmalleni vastustaa älypuhelinaikaa, Micaéla kuvailee.

– Nyt häneen ei saa yhteyttä. Hän on yksin. New York Cityssä. On pimeää.

Tytär löytyi täysin kunnossa – paniikki oli turhaa

Micaéla ei kuitenkaan vieläkään voinut poistua ensiavusta. Hän tunsi olevansa kamala ja huono vanhempi. Sitten hänelle tuli soitto tuntemattomasta numerosta.

– Se oli tyttäreni. "Äiti, moi, minä tässä", hän sanoi täysin rauhallisena, Micaéla kuvaa.

– Huohotin puhelimeen, en kyennyt puhumaan, kun helpotuksen aallot hyökyivät ylitseni. Tyttö jatkoi: "Odotin Starbucksissa tosi kauan". Hän ei ollut nähnyt ystävänsä lastenvahtia, mutta tilasi juoman. Jono oli pitkä ja barista oli möhlinyt hänen tilauksensa, joten hän ei luottanut siihen, että Starbucksin työntekijöistä olisi paljoakaan apua. Joten hän lähti.

Micaéla sai kysyttyä lapseltaan, onko tämä kunnossa. Tyttö kertoi kaiken olevan hyvin: hän oli vain kävellyt viereiseen asuinrakennukseen ja pyytänyt talon ovimieheltä, että voisi lainata puhelinta.

"Tyttäreni oli arvioinut tilanteen ja käyttänyt sosiaalisia taitojaan"

Micaélalle selvisi, että korttelin alueella on kaksi Starbucksia. Lapsi oli mennyt yhteen, lastenvahti toiseen.

– Tyttäreni oli arvioinut tilanteen ja käyttänyt sosiaalisia taitojaan etsiäkseen kykenevän (siis ei-kidnappaavan) aikuisen, joka voisi auttaa, Micaéla kuvailee.

Tyttö oli uskaltanut pyytää apua ja hoitanut tilanteen muutenkin upeasti. Micaéla oli helpottunut.

"Opin tuona iltana, etteivät laitteet pidä lapsiamme turvassa..."

11-vuotias saatiin kaverinsa luo, missä kaksikko vietti ihanan yökyläilyillan. Micaéla oppi tapauksesta sen, ettei lapsi tarvitse älypuhelinta ollakseen turvassa.

– Hänen kasvonsa eivät olleet liimattuina puhelimen ruutuun samalla, kun hän istuu yksin kahvilassa tajuamatta ympäristöstään mitään. Sen sijaan hän oli tarkkaavainen ja havainnoi ihmisiä ympärillään. Hän puhui aikuiselle, puhui omasta puolestaan ja käsitteli tilannetta rauhallisesti hyviä valintoja tehden, Micaéla sanoo.

– Opin tuona iltana, etteivät laitteet pidä lapsiamme turvassa; me pidämme. Me voimme opettaa heille, miten haasteista selvitään, paremmin kuin mikään laite pystyisi. Mutta tunnustan, että näen, miten puhelinvastainen asenteeni olisi voinut johtaa huonoon lopputulokseen. Selvästi kommunikoinnista tulee tarpeellista, kun esiteinit ja teinit alkavat liikkua yksin.

Nyt perhe etsii lapsille simpukkapuhelinta.

– Ei, sellainen ei ole yhtään cool. Ja se sopii minulle tällä hetkellä täysin. Koska nyt tiedän, että lapsellani on kaikki hyvin, kun hän ui virtaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja