Elana luopui älypuhelimestaan vuodeksi – elämä muuttui järisyttävällä tavalla: "En todellakaan halua palata sellaiseen"

Muistatko vielä Mobira Talkman -puhelimen? 0:56
Tämän puhelimen kanssa et ainakaan voi jumittua someen! Viiden kilon painoista Mobira Talkmania mainostettiin aikanaan "pienenä ja kompaktina" 

Elena otti osaa kisaan, jossa osanottajan tulee elää vuosi ilman älypuhelinta. Nyt nainen ei aio palata entiseen. – Se, että on päässyt eroon älypuhelimesta, on ollut vapauttavaa, Elena kuvaa.

Elana Mugdan saattaa pian olla sata tuhatta dollaria rikkaampi. Nainen otti osaa juomabrändin järjestämään kisaan, jossa osanottajan tulee elää vuosi ilman älypuhelinta, kertoo CNN.

Elana ei ollut ainoa kännykättömästä elämästä haaveillut. Kisaan haki sata tuhatta henkilöä.

Puhelittomuus "avasi silmät"

Elana sai vuodeksi käyttöönsä vanhanaikaisen simpukkapuhelimen, jolla saa soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Hän kuitenkin sai käyttää pöytä- tai kannettavaa tietokonetta. Haaste päättyy helmikuussa 2020, ja jo nyt Elana on ihastunut uuteen elämäntapaan.

– Se, että on päässyt eroon älypuhelimesta, on ollut vapauttavaa. Se on avannut silmäni ja saanut minut tietoisemmaksi myös muista huonoista terveystavoistani, Elana sanoo.

"Koen olevani ulkopuolinen"

Helppoa elämä ilman älylaitetta ei ole ollut: vuoden aikana Elana esimerkiksi melkein jäi jumiin lentokentälle, koska oli ottanut ylös väärän puhelinnumeron eikä ongelman havaittuaan kyennyt etsimään oikeaa – tai mitään muutakaan – numeroa netistä. Toisella kerralla Elanan auto hajosi myöhään illalla vieraassa paikassa, eikä hänellä ollut GPS:ää tai nettiyhteyttä.

Haaste alkoi helmikuussa 2019. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Myös yhteys ystäviin on horjunut. Elana ei voi julkaista somekuvia jatkuvalla syötöllä tai kommentoida kavereidensa julkaisuja.

– Kun olet ulkona ihmisten kanssa, ja he jatkuvasti tarkistavat puhelimiaan, näyttävät niitä toisilleen ja ottavat selfieitä... Se todella alleviivaa, miten koukussa kaikki ovat, Elana sanoo.

– Koen olevani ulkopuolinen, joka saa seurata sivusta jotakin outoa ja vähän karmivaa.

Tuottavuus parani hurjasti

Kisan lopuksi Elana joutuu käymään valheenpaljastuskokeessa, minkä jälkeen hän saa rahapalkintonsa. Se ei kuitenkaan liene haasteen suurin anti Elanalle: naisen mukaan älypuhelimesta luopuminen on ollut mahtava päätös, ja hän onkin kuukausien aikana saanut tuottavuutensa takaisin.

Elana on vuoden aikana kirjoittanut fantasiakirjasarjaansa, editoi jo kolmatta teostaan ja hän on julkaissut audiokirjan. Nuori nainen on niin vaikuttunut puhelittomuuden vaikutuksista, että aikoo jatkaa elämää ilman älylaitetta.

– Olen päättänyt, etten koskaan palaa älypuhelimen käyttäjäksi, Elana sanoo.

– En usko, että käsiini voidaan antaa teknologiaa. Jos minulla on pääsy älypuhelimeen, luulen, että alan välittömästi käyttää sitä taas väärin, tuhlaan aikaa, valvon yöaikaan ja jään koukkuun sosiaaliseen mediaan, enkä todellakaan halua palata sellaiseen elämään.

Lähteet: CNN.com, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat