Elämyskahvila: Kahvila Konttuuri, Ähtäri

Kesälomareissulla kaipaa suurempaa kahvitteluelämystä kuin huoltamoketjun pahvikahvi ja sämpylä. Maassamme on lukuisia persoonallisia ja kauniisti sisustettuja kahviloita, joista herkullisten leivonnaisten lisäksi löytyy monesti kotiinkin sopivia sisustusideoita. Elämyskahvila-juttusarjassa paljastamme Suomen kauneimmat kahvilat.

Komeasti kuohuvan Vääräkosken partaalla sijaitseva vanha hirsirakennus on ollut aiemmin Vääräkosken Kartonkitehtaan konttorirakennus. Talo on tänä vuonna herätetty 13-vuotisesta unestaan ja sen sydämenä sykkii kahvila Konttuuri. Konttorirakennuksen tiloissa jaettiin ennen tilipussit työntekijöille, nyt jaossa on herkullisia leivonnaisia kahvikupillisen kyytipojaksi.

Kahvilayrittäjä leipoo itse kahvilansa herkut. Tarjolla on aina voilla leivottuja voisilmäpullia, karjalanpiirakoita, munkkeja, vääräkoskelaisia täysvilja-lihapiirakoita, kahvikakkuja ja välillä myös täytekakkuja. Lisäksi myynnissä on ähtäriläisen emännän leipomaa saaristolaislimppua.

Vääräkosken kahvila Konttuuri sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, kuuden kilometrin päässä Ähtärin keskustasta. Museoviraston suojeleman talon alkuperäiset väliovet, tulisijat, lautalattiat, pinkopahvilla päällystetyt ja paljaat hirsiseinät kestävät katseita tästä ikuisuuteen. Sisätiloissa on tehty vain pientä välttämätöntä pintaremonttia, jotta kahvila on voitu avata vierailijoille.

Kahvila on osin sisustettu Vääräkosken kartonkitehtaan tehtaan saleista ja ullakoilta pelastetuilla huonekaluilla. Esillä on myös sommitelmia paikallisten keräilijöiden esineistä. Suurin osa tavaroista ja huonekaluista on kahvilayrittäjä Tarja Niskalan omia. Esillä on muun muassa Niskalan ja hänen siskonsa keräilemiä Arabian astioita.

Kahvila Konttuurissa on neljä huonetta. Yhdessä on lokoisaan lekotteluun houkutteleva sänky, jonka vieressä vanha vinyylisoitin pyörittää ikivihreitä sävelmiä. Isoimmassa kahvitteluhuoneessa vanhan betonisen tiskipöydän päälle on koottu asetelma vanhaa keittiöesineistöä. Perähuoneen hirsiseinillä on esillä Suomenselän taiteilijaseuran vuosinäyttely, sillä tehtaan omistajien tavoitteena on tukea alueen taiteilijoita ja käsityöläisiä. Keittiön yhteydessä sijaitseva myymälätila on sisustettu kauniilla vanhoilla tavarakokoelmilla.

Tehdasmiljöön rosoinen kauneus on puhjennut kukkaan myös konttoritalon ympärillä. Vanhan kartonkitehtaan saleissa pääsee kiertämään oppaan johdolla. Tehtaalta on lähtenyt maailmalle niin pinkopahvia kuin olutlasin alusiakin. Aivan kosken partaalla sijaitsevan tiilirakennuksen taidenäyttelyssä esitellään erilaisia tyylisuuntauksia Kuubasta. Näytteillä on muun muassa maisemataituri Mario Garcia Portellan tauluja.

Kahvila Konttuuri on avoinna 15. elokuuta saakka, kunnes se avataan jälleen alkukesästä 2012.

Teksti: Henna Kekki

Kuvat: Mikko Kekki ja Iida-Linne Jokela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja