El Salvador teki bitcoinista virallisen valuutan ja nyt talous on kuralla – "Markkinat uskovat presidentin tulleen hulluksi, ja onhan hän"

El Salvadorin talous on mennyt kovaa vauhtia alamäkeen sen jälkeen, kun bitcoinist tehtiin maassa virallinen valuutta.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele aiheutti runsaasti kohua kesällä 2021 kertoessaan, että maa ryhtyy hyväksymään bitcoineja virallisena maksuvälineenä. Bittiraha kävisi siis niin arkikaupoissa kuin huoltamoillakin, ja pankissa olevia varojaan voisi vaihtaa bitcoineiksi ja takaisin.

Bitcoinin virallistettu asema on Bukelelle kuitenkin vasta alkua. Hän suunnittelee jo bitcoinin ympärille rakennettavaa kaupunkia, Bitcoin Cityä.

Kansa ei innostunut uudistuksesta

Bukelen suunnitelmat eivät kuitenkaan ole toteutuneet toivotulla tavalla. Fortune kertoo, että El Salvadorin kansa, joka pitkälti ei ymmärrä kryptovaluuttojen toimintaa saati luota siihen, on vieroksunut bitcoinien käyttämistä.

Reuters kertoi syyskuussa, että yhdeksän kymmenestä salvadorilaisesta ei tiennyt mikä bitcoin edes on, ja kahdeksan kymmenestä sanoi, että he eivät luota kuin käteiseen.

Kansalaiset yksinkertaisesti kieltäytyvät käyttämästä bitcoinia.

Valtio anoo miljardilainaa

Sen seurauksena El Salvador on suistumassa taloudelliseen kriisiin. Valtion velkataakka paisuu kuin pullataikina, ja Bukele on joutunut anomaan IMF:ltä 1,3 miljardin dollarin lainaa. El Salvadorin joukkovelkakirjat ovat vain parissa kuukaudessa romahtaneet alle puoleen, 75 sentistä 36 senttiin.

Talousasiantuntijoiden mukaan El Salvadorin luottoluokitus on nyt neljä kertaa heikommassa jamassa kuin mitä se oli ennen kuin maa hyväksyi bitcoinin viralliseksi valuutaksi.

Tilannetta ei auta se, että Bukelen ajaessa niin Bitcoin Cityn ajatusta kuin maan siirtymistä bitcoinin käyttäjäksi oli bitcoinin arvo noin 60 000 dollarin lukemissa, ja nyt sen arvo on pudonnut alle 40 000 dollarin.

– El Salvadorilla on kriisiytynein valtionvelka koko maailmassa, ja se johtuu tästä bitcoin-typeryydestä, sanoo Johns Hopkinsin yliopiston ekonomisti, professori Steve Hanke. Hanke on aiemmin toiminut muun muassa vanhempana ekonomistina presidentti Roland Reaganin hallinnossa.

– Markkinat uskovat Bukelen tulleen hulluksi, ja onhan hän.

Katso myös video: MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä "tienasi" 24 tunnissa

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45

Lue myös:

    Uusimmat