Sadonkorjuun aikaan kannattaa nauttia tuoreista kasviksista ja tallentaa kesäenergiaa elimistöön. Jos ruoanlaitosta haluaa selvitä edullisesti, kannattaa suosia edullisia ja terveellisiä juureksia.
Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kannustaa käyttämään vihannesten ja marjojen lisäksi kotimaisia juureksia.
– Toivon, että kuluttajat heräisivät nyt kasvisten kultakauteen. On oikea aika tarttua juureksiin, sipuleihin ja perunoihin, poimia rapsakoita kaaleja ja salaatteja, tehdä tuttavuutta kyssäkaalin, makean maissin, lehtisellerin ja papujen kanssa, Toikkanen kertoo.
Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän.
Höyrytettynä ja soseena
Kasviskokkaus käy kätevästi hyvistä raaka-aineista. Toikkanen suosittelee höyrykattilan hankintaa, koska höyryttäminen on lempeä tapa säilyttää kasvisten herkät maut, värit ja hyvä ravintoarvo.
– Paloittele kasvikset ja lisää höyrykattilaan kypsymisjärjestyksessä. Jätä napakankypsiksi. Voit tarjota kasvikset lämpimän salaatin tavoin niin, että valelet päälle yrteillä maustettua öljy-sitruunakastiketta, Toikkanen opastaa.
Hän neuvoo myös kokeilemaan kasvissoseita sämpylätaikinaan. Samalla saa vähentää taikinan rasvan määrää neljänneksen verran. Kypsennettyjä kokonaisia punajuuria voi nauttia aiolin eli valkosipulimajoneesin, yrttivoin tai piparjuurituorejuuston kera.
Peruskasvikset palaamassa ammatti- ja kotikeittiöihin
Suomalaisen ruokakulttuurin kasvisytimeen kuuluvat perunan rinnalla juurekset, kaalit ja sipulit. Niiden tuntemus ja käyttötavat ovat Toikkaisen mukaan päässeet osin heikolle tolalle, mutta valoa tunnelin päässä näkyy.
Yhä useampi peruskasvis on palaamassa lautaselle. Perunan, juuresten, kaalien ja sipuleiden varaan suunnitellaan ammattikeittiöiden ruokalistoja. Kotikokkaaja seuraa suuntausta. Käytön lisäämistä puoltavat myös ekologiset ja taloudelliset tekijä
Syksyn parhaat juuresherkut:
Teksti: MTV3
Lähde: Ruokatieto
Kuvat: Kotimaiset kasvikset ja Ruokakesko
Uusimmat
-
06:07
Yhdysvaltalaismediat: Israel tehnyt iskun Iraniin
-
06:01
Ilmari Käihkö: "Ei puhuta voitosta – kysymys on, pystyykö Ukraina edes puolustautumaan"
-
05:55
Juhamatti Aaltoselta väkevää puhetta – kyseenalaistaa Tapparaan liittyvän termin
-
05:53
Yhdysvallat esti veto-oikeudellaan palestiinalaishallinnon hakemuksen YK:n täysjäsenyydestä
-
05:43
Netflix ylitti odotukset – markkinat reagoivat tietoon omituisesti
-
05:40
Nimiä, syntymäaikoja, henkilötunnuksia – tietomurtaja vei jopa 1000 suomalaisen tiedot
-
05:36
Von der Leyen ja Orpo vierailevat itärajalla
-
05:26
Trumpin rikosoikeudenkäynnin valamiehistö valittu – ex-presidentille annettu suukapulamääräys
-
05:20
Papuja hakemassa ollut Zein, 13, kuoli jäätyään avustuspaketin alle Gazassa – selvisi aiemmin ilmaiskusta
-
05:15
Iäkäs nainen kadonnut yöllä Oulussa
-
05:07
Sipoosta eilen kadonnut mies löytynyt Vantaalta
-
23:21
Puola pidätti miehen epäiltynä osallisuudesta Zelenskyin surmasuunnitelmaan
-
23:14
Iso uutinen varmistui: NHL-seura vaihtaa jo ensi kaudeksi osoitetta
-
22:35
Makeisvero sai namutukulta karkkikupin nurin: "Persu’s Makeis Sekoomus"
-
21:51
Euroviisuihin palkattuja artisteja uhkaillaan mukaan Israel-boikottiin, malmöläinen laulaja kuvailee tilannetta noitajahdiksi: "Antakaa meidän nousta lavalle"
-
21:44
Herttoniemen paloittelumurhaaja pääsee vapaaksi – yritti hävittää ruumiin sahaamalla
-
21:28
Salomonsaaret Kiinan ja Yhdysvaltojen puristuksessa – loppuuko saarivaltion uusi Pekingiä miellyttävä linja vaalien jälkeen?
-
20:59
Taas hurja episodi Mestis-huipennuksessa – iso sulaminen lähellä
-
20:55
Eva Wahlströmin poika juoksi liukuportaita väärään suuntaan – vartijalta yllättävä reaktio
-
20:45
Leijonille murskatappio Jyväskylässä – Ruotsi tylynä, Suomi tuhlaili
-
Lataa lisää