Mainos

Ekologista ja edullista: Hyödynnä syksyn sato

Sadonkorjuun aikaan kannattaa nauttia tuoreista kasviksista ja tallentaa kesäenergiaa elimistöön. Jos ruoanlaitosta haluaa selvitä edullisesti, kannattaa suosia edullisia ja terveellisiä juureksia.

Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kannustaa käyttämään vihannesten ja marjojen lisäksi kotimaisia juureksia.

– Toivon, että kuluttajat heräisivät nyt kasvisten kultakauteen. On oikea aika tarttua juureksiin, sipuleihin ja perunoihin, poimia rapsakoita kaaleja ja salaatteja, tehdä tuttavuutta kyssäkaalin, makean maissin, lehtisellerin ja papujen kanssa, Toikkanen kertoo.

Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän.

Höyrytettynä ja soseena

Kasviskokkaus käy kätevästi hyvistä raaka-aineista. Toikkanen suosittelee höyrykattilan hankintaa, koska höyryttäminen on lempeä tapa säilyttää kasvisten herkät maut, värit ja hyvä ravintoarvo.

– Paloittele kasvikset ja lisää höyrykattilaan kypsymisjärjestyksessä. Jätä napakankypsiksi. Voit tarjota kasvikset lämpimän salaatin tavoin niin, että valelet päälle yrteillä maustettua öljy-sitruunakastiketta, Toikkanen opastaa.

Hän neuvoo myös kokeilemaan kasvissoseita sämpylätaikinaan. Samalla saa vähentää taikinan rasvan määrää neljänneksen verran. Kypsennettyjä kokonaisia punajuuria voi nauttia aiolin eli valkosipulimajoneesin, yrttivoin tai piparjuurituorejuuston kera.

Peruskasvikset palaamassa ammatti- ja kotikeittiöihin

Suomalaisen ruokakulttuurin kasvisytimeen kuuluvat perunan rinnalla juurekset, kaalit ja sipulit. Niiden tuntemus ja käyttötavat ovat Toikkaisen mukaan päässeet osin heikolle tolalle, mutta valoa tunnelin päässä näkyy.

Yhä useampi peruskasvis on palaamassa lautaselle. Perunan, juuresten, kaalien ja sipuleiden varaan suunnitellaan ammattikeittiöiden ruokalistoja. Kotikokkaaja seuraa suuntausta. Käytön lisäämistä puoltavat myös ekologiset ja taloudelliset tekijä

Syksyn parhaat juuresherkut:

Teksti: MTV3

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Kotimaiset kasvikset ja Ruokakesko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.