Ekologista ja edullista: Hyödynnä syksyn sato

Säilömällä pääset nauttimaan sadosta vielä talvella (kuva: Kotimaiset Kasvikset).
Julkaistu 31.08.2009 15:04(Päivitetty 02.09.2009 10:53)

Sadonkorjuun aikaan kannattaa nauttia tuoreista kasviksista ja tallentaa kesäenergiaa elimistöön. Jos ruoanlaitosta haluaa selvitä edullisesti, kannattaa suosia edullisia ja terveellisiä juureksia.

Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kannustaa käyttämään vihannesten ja marjojen lisäksi kotimaisia juureksia.

– Toivon, että kuluttajat heräisivät nyt kasvisten kultakauteen. On oikea aika tarttua juureksiin, sipuleihin ja perunoihin, poimia rapsakoita kaaleja ja salaatteja, tehdä tuttavuutta kyssäkaalin, makean maissin, lehtisellerin ja papujen kanssa, Toikkanen kertoo.

Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän.

Höyrytettynä ja soseena

Tomaatti-porkkanakeitto lämmittää kylmänä syyspäivänä (kuva: Ruokakesko).

Kasviskokkaus käy kätevästi hyvistä raaka-aineista. Toikkanen suosittelee höyrykattilan hankintaa, koska höyryttäminen on lempeä tapa säilyttää kasvisten herkät maut, värit ja hyvä ravintoarvo.

– Paloittele kasvikset ja lisää höyrykattilaan kypsymisjärjestyksessä. Jätä napakankypsiksi. Voit tarjota kasvikset lämpimän salaatin tavoin niin, että valelet päälle yrteillä maustettua öljy-sitruunakastiketta, Toikkanen opastaa.

Hän neuvoo myös kokeilemaan kasvissoseita sämpylätaikinaan. Samalla saa vähentää taikinan rasvan määrää neljänneksen verran. Kypsennettyjä kokonaisia punajuuria voi nauttia aiolin eli valkosipulimajoneesin, yrttivoin tai piparjuurituorejuuston kera.

Peruskasvikset palaamassa ammatti- ja kotikeittiöihin

Uunijuurekset maistuvat broilerin lisukkeena (kuva: Ruokakesko).

Suomalaisen ruokakulttuurin kasvisytimeen kuuluvat perunan rinnalla juurekset, kaalit ja sipulit. Niiden tuntemus ja käyttötavat ovat Toikkaisen mukaan päässeet osin heikolle tolalle, mutta valoa tunnelin päässä näkyy.

Yhä useampi peruskasvis on palaamassa lautaselle. Perunan, juuresten, kaalien ja sipuleiden varaan suunnitellaan ammattikeittiöiden ruokalistoja. Kotikokkaaja seuraa suuntausta. Käytön lisäämistä puoltavat myös ekologiset ja taloudelliset tekijä

Syksyn parhaat juuresherkut:



Jauheliha-punajuuripata
Porsaan grillikylkeä ja naurisnyyttejä

Teksti: MTV3

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Kotimaiset kasvikset ja Ruokakesko

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle