Eikö nuoriso auta kotitöissä? Näin saat lapset mukaan!

Tuntuuko siltä, kaikki kotityöt jaetaan ainoastaan huushollin aikuisten kesken tai ne jäävät pelkästään sinun kontollesi? Tässä muutama vinkki, joilla saat myös lapset osallistumaan kotitöihin.

Moni vanhempi valittaa raskaan työpäivän jälkeen aloittavansa uuden työpäivän kotonaan siivouspuuhien, ruuanlaiton ja muiden askareiden myötä. Totuta lapsesi osallistumaan jo pienestä pitäen kotitöihin, jolloin vastuu kodin viihtyvyydestä jakautuu useammalle perheenjäsenelle.

Taaperoikäiset mukaan – vaikka imurin päälle

Usein vanhempiensa vierellä pyörivät taaperoikäiset lapset alkavat helposti jäljittele esikuviensa puuhia. Lapsen voikin antaa läträillä esimerkiksi pesuvedellä taikka istua imurin päällä huushollia siivottaessa – lapsi kun oppii elämää leikin kautta.

Muista kiittää ja kannustaa! Huomioi myös turvallisuus: älä anna lasten käsiin teräviä esineitä äläkä päästä pienokaista pesuainekaapille.

Leikki-ikäiset lelujenkeruupuuhiin

Leikki-ikäiset lapset pystyvät jo keräämään itse omat lelunsa leikin päätyttyä niille tarkoitettuihin koreihin ja laatikoihin. Lapsen muisti saattaa kuitenkin olla asian suhteen lyhyt, joten puuhasta kannattaa tehdä jokailtainen rutiini.

Leikki-ikäiset lapset osaavat myös jo pyyhkiä pölyt omasta huoneestaan, ja pitää pöytänsä järjestyksessä. Vanhemmat saavat halutessaan apua varmasti myös pöydän kattamisessa ja astianpesukoneen tyhjentämisessä. Täydellistä työn jälkeä odottava tekee karhunpalveluksen itselleen – tärkeintä on lapsen osallistuminen kotipuuhiin.

Koululainen siivoaa huoneensa ja huolehtii lemmikeistä

Kouluikäisille lapsille voi jyvittää jo hieman vastuullisemman osuuden kotihommista. Lapsi voi jo osallistua viikkosiivoukseen ainakin siistimällä oman huoneensa. Kouluikäinen tenava voi myös esimerkiksi ulkoiluttaa perheen koiran ja huolehtia muutenkin lemmikeistä.

Koululainen voi myös kiikuttaa ulos roskat, viedä omat vaatteensa pyykkikoriin ja osallistua keittiöaskareisiin ainakin tyhjentämällä tiskikoneen. Lisäksi tenava voi käydä kaupassa ostamassa pikkuostoksia tarvittaessa.

Lapsi ei kuitenkaan välttämättä aina muista, mitä piti tehdä. Aikuisen tehtävä on opastaa lapsi kunnolla uusiin kotihommiinsa.

Teini-ikäisellä on isompi vastuu

Teini-ikäisen ongelma kotihommien suhteen ei yleensä ole enää osaamattomuus, vaan paremminkin murrosikään liittyvä kapina.

Teini-ikäinen voikin osallistua kotitöihin jo pitkälti samalla tavalla kuin aikuiset: nuori on vastuussa oman huoneensa siivoamisesta, käyttää kodin pesukoneita, voi valmistaa perheelle joskus ruuan ja osallistuu ulkohommiin.

Ruokaostoksilla käyminen hoituu varmasti myös, jos kantamuksia ei ole liikaa. Teini-ikäinen voi myös hoitaa lyhyitä aikoja pikkusisarta. Älä kuitenkaan sälytä täyttä vastuuta kotitöistä teinille – se on perheen aikuisten homma.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja