Eikö laihdutus onnistu? Vika löytyy korvien välistä

Erikoispsykologin mukaan ylipainoisten ja normaalipainoisten ihmisten ajattelumalleissa on eroja.


Erikoispsykologi Teemu Ollikainen auttaa painonsa kanssa kamppailevia potilaitaan ja on kirjoittanut myös kirjan psykologisesta painonhallinnasta. Hän uskoo, että nykysuomalaisilla on käsissään painonhallinnan avaimet, mutta ei välttämättä henkisiä voimavaroja onnistuneeseen laihdutukseen.


– Jos dieetti ei onnistu, vika useimmiten on pään sisällä. Ihmiset ovat nykyään valistuneita. On yleistä tietoa, että jos syö enemmän kuin kuluttaa, seurauksena on lihominen. Moni tietää, että myös ruuan laadulla on merkitystä. Tieto ei siis yksin riitä laihdutuksen onnistumiseen, Ollikainen kertoo.


Hän huomauttaa, että vain hyvin harvoin laihdutus epäonnistuu fysiologisista syistä kuten lääkityksestä johtuen.
– Jokainen haarukallinen ja ruokaostos on psyykkinen valinta, tiedostaa sen tai ei.


Ollikaisen mukaan maailma ympärillämme tukee impulsiivista syömistä, emmekä osaa varautua näihin impulsseihin. Tilaisuus tekee varkaan ja mainonta tehoaa, ja siksi päädymme ostamaan kaupasta ruokaa tarpeettomasti, Ollikainen kuvailee.


Toiset kuitenkin onnistuvat välttelemään kiusauksia paremmin kuin toiset. Ollikaisen mukaan ylipainoisten ja normaalipainoisten ajattelutavoissa on eroa. Eroja on myös käyttäytymismalleissa, tunteiden säätelyssä ja suhtautumisessa omiin tuntemuksiin.


– Ylipainoisilla ihmisillä on usein hyvin mustavalkoinen ajattelutapa suhteessa nälkään. He voivat kokea nälän katastrofina.


Ruuasta on tullut monelle haitallinen selviytymiskeino ikävistä tuntemuksista.


Tämän takia painonpudotus tyssää


Miksi uutena vuotena aloitettu laihdutus onnistuu niin harvoin?


Aluksi motivaatio on raudanluja, ja kuvitellaan, että vaikkapa huhtikuuhun mennessä muutos on huomattava. Motivaatio ei kuitenkaan kanna, sillä elämässä tulee vastuksia. Tulee sairastumisia, stressiä, pettymyksiä elämään, Ollikainen kuvailee.


Ollikaisen mukaan melkein aina laihdutuksen epäonnistumiseen liittyy negatiivinen elämäntilanne.


– Jos työssä on kiirettä, lapset ovat pieniä ja parisuhde kriisissä, on laihdutusprojektilla heikot edellytykset onnistua. Yliyrittäminen ei kannata, vaan elämässä tulisi suosiolla olla tilaa tavoitteelliselle toiminnalle, Ollikainen neuvo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja