Eikö jano lähde juomalla? Syy voi piillä terveydentilassasi

Vaivaako jatkuva jano? Lisääntynyt tarve juoda voi olla kehon viesti muustakin kun nestehukasta.

Ihmisen tulisi juoda päivittäin noin 1–1,5 litraa vettä. Veden tarve kasvaa urheilun ja lämmön ansiosta. Joskus kuitenkin tuntuu, ettei jano lähde runsaasta veden hörppimisestä huolimatta.

Oiretta ei kannata sivuuttaa olankohautuksella muistuttavat Prevention-sivuston haastattelemat asiantuntijat. Kuiva suu voi nimittäin olla kehon viesti paitsi nestehukasta, myös piilevistä terveysongelmista, ruokavaliosta sekä jopa raskaudesta.

Diabetes

Sekä tyypin 1 että 2 diabetes lisäävät nestehukan riskiä erityisesti, jos ihminen ei ole sairaudesta tietoinen. Verensokerin noustessa munuaiset tuottavat enemmän virtsaa päästäkseen eroon ylimääräisestä glukoosista. Keho yrittää paikata tihentyneen virtsaamisen aiheuttamaa nestehukkaa viestimällä janon tunteesta.

Kserostomia

Kserostomialla tarkoitetaan kuivan suun tunnetta syljen erityksen vähenemisen seurauksena. Mikäli sylkirauhaset eivät tuota riittävästi sylkeä, suu tuntuu kuivalta.

Riittämätön syljeneritys aiheuttaa usein myös nielemisvaikeuksia, ongelmia puheen tuottamisessa, makuaistimusten muutoksia, syljen sitkeytymistä sekä pahanhajuista hengitystä. Yleisiä syitä kserostomialle ovat muun muassa ikääntyminen, tupakointi ja lääkitys.

Kilpirauhasongelmat

Kilpirauhanen säätelee ihmisen aineenvaihduntaa. Häiriöt kilpirauhasen toiminnassa johtavat muutoksiin kilpirauhashormonin määrässä. Kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää kehon toimintoja ja voi oireilla tämän vuoksi lisääntyneenä janon tunteena.

Stressi

Pitkään jatkunut stressi aiheuttaa lisämunuaisten toimintahäiriöistä johtuvaa matalaa verenpainetta, sanoo yleislääkäri Prudence Hall. Matala verenpaine voi oireilla lisääntyneenä janon tunteena, sillä keho yrittää lisätä vereen lisää vettä verenpainetta nostaakseen.

Nestettä poistavat ruoat

Diureetit, eli nestettä poistavat ruoka-aineet, voivat lisätä janon tunnetta, sillä ne aiheuttavat lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta.  Esimerkiksi sitruuna, selleri ja vesimeloni laittavat kehon nesteet liikkeelle.

Prevention-sivuston haastattelema ravitsemusterapeutti muistuttaa, että vaikka monet nestettä poistavat ruoat ovat terveellisiä, on terveellistä myös huolehtia omasta nestetasapainostaan. Runsaasti diureetteja syövän kannattaa popsia lisäksi esimerkiksi kaurahiutaleita ja tummaa riisiä, jotka imevät itseensä nesteitä.

Karppaus

Hiilihydraatit imevät itseensä proteiineja ja rasvoja enemmän nestettä. Hiilihydraattien karsiminen voikin johtaa lisääntyneeseen janon tunteeseen sekä virtsaamisen tarpeeseen.

Tutkimuksissa on myös saatu viitettä siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio edistää aineenvaihdunnan toimintaa.

Raskaus

Yksi raskauden merkki on jatkuva janon tunne. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana veren määrä kehossa lisääntyy, mikä lisää munuaisten käsittelemien nesteiden määrää, kertoo Mayo Clinic. Tämä johtaa lisääntyneeseen virtsaamisen tarpeeseen, joka puolestaan lisää janon tunnetta. Myös aamupahoinvointi voi heilauttaa kehon nestetasapainoja ja lisätä tarvetta juodun veden määrän lisäämiseen.

Lisääntynyt verenvuoto

Veren menettäminen esimerkiksi runsaiden kuukautisten tai verenluovutuksen yhteydessä voi lisätä janon tunnetta, sillä keho yrittää paikata menetetyt nesteet.

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus eli vesitystauti tarkoittaa aivolisäkkeen tuottaman vesihormonin puutetta tai vesihormonin vaikutuksen vajavuutta munuaisissa. Vaikka taudilla ei ole mitään tekemistä diabeteksen kanssa, aiheuttaa se osin samanlaisia oireita – kuten lisääntynyttä janon tunnetta. Harvinaista diabetes insipidusta hoidetaan yleensä synteettisellä vesihormonivalmisteella.

Lue myös:

    Uusimmat