Nämä oireet voivat kertoa, että kilpirauhasessasi on jotain häikkää

Onko sinulla 2-tyypin diabetes? 8:45

Häiriöt kilpirauhasessa ovat siitä kinkkisiä, että ne voivat ilmetä lukemattomina erilaisina oireina. Merkit eivät välttämättä ole kovin silmiinpistäviä, vaan niitä saatetaan pitää henkilökohtaisina tai ikääntymiseen liittyvinä piirteinä. Kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnassa oireet ovat usein toisiinsa verrattuna vastakkaisia.

Yllä olevalla videolla kerrotaan yhä useampien ja nuorempien sairastuvan tyypin 2 diabetekseen.

Oudot painon muutokset

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa. Siksi kilpirauhashormonin liiallinen määrä – siis kilpirauhasen liikatoiminta – kiihdyttää kehon toimintoja ja voi aiheuttaa selittämätöntä laihtumista. Kilpirauhashormonin liian vähäinen määrä – kilpirauhasen vajaatoiminta – taas hidastaa kehon toimintoja ja voi olla syynä painonnousuun.

Muutos painossa ei välttämättä ole suuren suuri tai johda merkittävään yli- tai alipainoon. Kyse voi olla vain muutamista kiloista, ja koska muutos tapahtuu ehkä hitaasti, hälytyskellot eivät välttämättä soi.

Väsynyt ja ”hidas” olo

Jos riittävästä yöunista huolimatta tuntee itsensä aamulla jatkuvasti väsyneeksi eikä innostu mistään, syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttama ”horrostila”. Väsymys ja tietynlainen ajattelun hitaus on yleinen kilpirauhasen vajaatoiminnan oire.

Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavilla uupumus saattaa olla luonteeltaan hieman erilaista. Keho käy ylikierroksilla niin, että olo on kuin loppuun palaneella hamsterilla, joka ei pääse pois juoksupyörästä.

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita

  • Aloitekyvyttömyys
  • Turvotus
  • Ummetus
  • Hidastunut sydämen syke
  • Muistihäiriöt

Palelu kesällä tai hikoilu talvella

Jos lämpiminä kesäpäivinä tuntee tarvetta kietoutua neuleeseen tai huppariin, on syytä käydä tarkistuttamassa kilpirauhashormonien taso. Palelu voi kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, hikoilu liikatoiminnasta.

Ongelmat kuukautisten tai raskaaksi tulemisen kanssa

Epäsäännölliset kuukautiset voivat olla oire niin kilpirauhasen liika- kuin vajaatoiminnasta. Vajaatoimintaa sairastavilla kierto on yleensä pidempi ja vuoto runsaampaa, liikatoimintaa sairastavilla kierto taas tavallisemmin lyhenee ja vuoto niukkenee.

Molemmat sairaudet voivat alentaa hedelmällisyyttä, mutta useammin hedelmällisyysongelmat liittyvät nimenomaan kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kilpirauhasen poikkeava toiminta vaikuttaa häiritsevästi munarakkulan kypsymiseen ja munasolun irtoamiseen eli ovulaatioon.

Muita kilpirauhasen liikatoiminnan oireita

  • Hikoilu
  • Kiihtynyt sydämen syke
  • Hengenahdistus
  • Jano
  • Vapina
  • Kiihtynyt suolen toiminta ja ripuli
  • Tavallista vilkkaampi puhe ja liikehdintä
  • Hiekan tunne tai kaksoiskuvat silmissä

Hermostuneisuus tai alakuloisuus

Koska kilpirauhasen liikatoiminta kiihdyttää kehon toimintoja, se voi tehdä olosta hermostuneen tai ärtyneen. Vajaatoiminnassa, jossa kehon toiminnot päinvastoin hidastuvat, masentuneisuus tai muistamattomuus ei ole tavatonta. Joskus masennus onkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvaa.

Outoudet ihossa ja hiuksissa

On tavallista, että iho kuivuu talvella, mutta jos hipiä on kesälläkin rutikuiva, syynä saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Vajaa- ja liikatoiminta voivat olla syyllisiä myös oheneviin ja haurastuviin hiuksiin.

Lähteet: Reader’s Digest, Terveyskirjasto, Kilpirauhasliitto, Kilpirauhasenvajaatoiminta.fi, Suomen Endokrinologiyhdistys

Lue myös:

    Uusimmat