Täytyykö kuukautisten aikana juosta koko ajan vessassa – vai vaivaako ummetus? Tästä on kysymys

Kuukautiset ja ripuli sekä kuukautiset ja ummetus ovat monille naisille tuttuja yhtälöitä. Ilmiön taustalla vaikuttavat hormonit.

Kuukautisista puhuttaessa useimmiten esiin nostetaan kovat kivut ja krampit. Harvemmin tapetilla ovat suolentoiminnot, vaikka useimmilla myös niissä tapahtuu tähän aikaan kuukaudesta muutoksia.

Yleensä kuukautisten aikana kakka ei tule ollenkaan tai vaihtoehtoisesti päällä voi olla jatkuva ripuli – joskus näiden yhdistelmä.

– Monilla naisilla on muutoksia suolen toiminnassa juuri ennen kuukautisten alkamista tai niiden aikana, kertoo Massachusettin keskussairaalan gastroenterologiaan erikoistunut Kyle Staller.

Syypäinä hormonit

Monet naiset saattavat kuitata oireet tavallisena vatsan oikkuiluna. Taustalla on kuitenkin olemassa biologinen selitys.

– Se, minkä takia tämä tapahtuu, johtuu pääasiallisesti hormoneista, Staller kertoo.

Ennen kuukautisia alkava ummetus johtuu keltarauhashormonista, jonka määrä alkaa lisääntyä kehossa ovulaation ja kuukautisten aikaan. Keltarauhashormonin takia ruoka voi liikkua kehossa normaalia hitaammin.

Supistukset nopeuttavat suolen toimintaa

Jatkuva vessassa ravaaminen taas johtuu prostagladiineista, jotka erittyvät kuukautisten aikana. Kohtua ympäröivät limakalvot erittävät prostagladiini-rasvahappoja, jotka vapautuvat kehoon juuri ennen kuukautisia ja niiden aikana.

Prostagladiini saa kohdun ja suolen supistelemaan, joka vauhdittaa ulosteiden kulkemista pois kehosta. Tämä saa aikaan ripulin. Prostagladiinien aiheuttamat supistukset saavat aikaan myös kuukautiskivut.

Vältä laukaisijoita

Jos suolen toiminta muuttuu kuukautisten aikana ja se häiritsee, on jotakin tehtävissä. Tärkeintä on tuntea, mikä omien kuukautisten aikana on normaalia, ja välttää kaikkia laukaisevia tekijöitä.

Esimerkiksi kofeiini nopeuttaa suolen toimintaa, joten ripulista kärsivien kannattaa vähentää kahvin nauttimista kuukautisten aikana. Myös ripulilääkkeet voivat kuukautisten ensimmäisinä päivinä tuoda helpotusta.

Jos ongelma on päinvastainen eikä ulostaminen onnistu kuukautisten aikana, kannattaa kierron keskivaiheilla keltarauhashormonin määrän kasvaessa lisätä ruokavalioon kuitua ja juoda entistä enemmän vettä.

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos kotikonstit eivät auta ja kuukautisten aikaiset kakkaongelmat haittaavat elämää.

Lähde: Self

***

”Käsilaukusta pullahtanutta tamponia hävetään vuosienkin päästä” – miksi kuukautiset ovat Suomessakin edeelleen tabu? Katso video! 


Lue myös:

    Uusimmat