Mainos

Ei mitään tähtitiedettä! Kuusi salaisuutta mahtavan teinin kasvattamiseksi

Teini-ikäisten kasvattaminen on usein haastavaa, mutta loppujen lopuksi todella palkitsevaa. 

Teinejä pidetään usein vihaisina ja juroina olentoina, jotka paiskovat ovia mennessään. Vaikka jotkut näin tekevätkin, tämä kuvailu ei koske läheskään kaikki nuoria. Monia teini-ikäisiä voi sen sijaan kuvailla adjektiiveilla hauska ja älykäs. He saattavat olla sotkuisia, mutta samalla he ovat hyvin avosydämisiä. Paljon riippuu siitä, kuinka heitä kohdellaan. 

Näillä vinkeillä kasvatat teini-ikäisestäsi tasapainoisen aikuisen. 

1. Rakasta heitä ehdoitta

Näe teini-ikäiset etuoikeutena, älä taakkana. He ovat tarkkanäköisempiä kuin kuvitteletkaan, joten älä salaile tunteitasi, vaan rakasta heitä avoimesti.

Muista kertoa heille sanoin ja teoin siitä, kuinka paljon heitä rakastat. Toista tämä päivittäin. Rakasta heidän ryppyisiä t-paitojaan ja Axen tuoksuaan. Rakasta heidän finnisiä poskiaan ja kaikkia pieniä merkityksettömiä yksityiskohtia, jotka tekevät nuoresta niin mahtavan.

Jonain päivänä tämä epävarma nuori on vastuullinen ja vakava aikuinen, rakastava aviomies ja isä tai ihana vaimo ja äiti. Olet etuoikeutettu, että pääset todistamaan tätä uskomatonta matkaa ja kasvua.

2. Kuuntele ja kiinnittää huomiota

Ole läsnä, kun nuoret tulevat koulusta ja haluavat kertoa sinulle päivästään. Jätä puhelin tai tietokone hetkeksi ja keskity kuuntelemaan. Katso heitä silmiin ja kuuntele, mitä he sanovat. Ole empaattinen ja eläydy heidän kokemuksiinsa. Heidän ilonsa on sinunkin ilosi.

Älä kuitenkaan tarjoa neuvojasi, elleivät he sitä erikseen pyydä. Pelkkä kuunteleminen saa heidät tuntemaan itsensä tärkeiksi, ja juuri tärkeäksi tunteminen on asia, jonka jokainen meistä haluaa kokea.  

3. Sano kyllä useammin kuin ei

Yritä luoda positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä niin kauan mahdollista. Sano heille ja heidän elämälleen kyllä. Jokainen meistä haluaa kuulla, että elämä kantaa, vaikka emme aina onnistuisikaan kaikessa yrittämässämme.

Älä iskosta teiniesi päähän ajatusta, että he eivät ole tarpeeksi hyviä, vaan että he pystyvät, kunhan vain yrittävät tarpeeksi.

4. Aseta rajat

Sano ei tilanteille, jotka asettavat lapsesi alttiiksi vaaralle tai onnettomuudelle. Älä anna heidän mennä juhliin, joissa he kokevat painetta juoda alkoholia 16-vuotiaana. Ole vanhempi.

Määritä säännöt, jotka koskevat sekä fyysistä että henkistä turvallisuutta. Vaikka tämä ohje saattaa tuntua itsestään selvältä, yllättävän harva vanhempi noudattaa rajoja teini-ikäistensä kanssa.

5. Ruoki heitä – paljon

Teini-ikäiset kasvavat ja kehittyvät hämmästyttävää vauhtia, joten he tarvitsevat myös energiaa. Ruoki siis lapsiasi, mutta myös heidän ystäviään. Kun ystävät tietävät, että teiltä saa ruokaa, he viettävät todennäköisemmin aikaa teidän kotonanne kuin kaupungilla. Näin voit olla varma, missä teinisi liikkuu ja pystyt pitämään heitä silmällä.

6. Älä hermostu pienestä

Teini-ikäisten kanssa joudut väkisinkin tilanteeseen, jossa löydät likaisia vaatteita keskeltä olohuonetta tai pitkin poikin jätettyjä astioita. Ennen kuin avaat suusi, laita itsesi hetkeksi heidän kenkiinsä. Ehkä he ovat alamaissaan ja kaipaisivat sinulta huutamisen sijaan ainoastaan halausta.

Turha nalkutus ei tuota toivottua tulosta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sinun täytyisi sietää sotkua. Kun et moiti sotkuista joka päivä, oikeina siivouspäivinä viestisi menee paremmin perille. 

Äitiä tarvitaan niin moneen asiaan – katso videolta pikkuisten suomalaisten pohdintaa aiheesta:

Lähde: Upworthy

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.