Ei enää skrapaamista? Näin helposti voisit estää tuulilasin huurtumisen

Näkyvyyttä haittaava auton tuulilasin ja muiden ikkunoiden huurtuminen on yleinen ongelma erityisesti syksyisin ja muina vuodenaikoina, jolloin lämpötila vaihtelee merkittävästi. 

Tuulilasin huurtuminen auton sisäpuolelta on seurausta yksinkertaisesta ilmiöstä: sisäilman kosteus tiivistyy tuulilasin sisäpintaan.

Periaatteessa auton puhaltimien, lämmityksen ja ilmastoinnin pitäisi tasoittaa lämpötila ja poistaa ongelma nopeasti, mutta näin ei usein tapahdu.

Helppo hoitaa

Ongelman takana ovat yksinkertaiset ja helposti korjattavat syyt: joko autoon puskee jostain ylimääräistä kosteutta tai nämä laitteet eivät toimi niin kuin niiden pitäisi.

– Jos tuulilasin huurre ei hälvene nopeasti, usein jotain on vialla. Lisäksi auton normaalista poikkeavan kosteuden huomaa siitä, jos auto haisee kostealta tai tunkkaiselta. Toki iso kosteuden ja huurtumisen aiheuttaja ovat matkustajat, mutta hengittämistä ei oikein voi lopettaakaan, kertoo korjaamoketju Autoasin teknisen palvelun päällikkö Pekka Alanko.

Kolme konstia huurreongelman selättämiseen:

Etsi ja poista kosteuden lähde

Yleinen auton kosteuden lähde on sisäilmansuodatin.

– Jos sisäilmansuodatin on vanha, vettynyt ja likainen, puhaltimet puskevat kuivan ilman sijasta kosteaa huurtumista kiihdyttävää ilmaa autoon. Tällaisissa tilanteissa lämmityslaitteen pitää alkaa tuottaa lämpöä ja puhaltimia pitää huudattaa pitkään ennen kuin huurre poistuu tuulilasista, Alanko havainnollistaa.

Kangasmatot ja lastenistuimet ovat myös yleisiä kosteuden lähteitä.

– Kangasmatot ovat mukavia, mutta ne myös imevät kosteutta kuin pesusienet, joten niitä pitäisi varsinkin talvella muistaa kuivattaa. Lisäksi on hyvin yleistä, että paksujen mattojen alle pääsee jossain vaiheessa vettä tai lunta. Tällainen kosteus pysyy siellä yllättävän pitkiäkin aikoja, jos ei sitä varta vasten kuivata, Alanko kertoo.

– Lapset tuovat usein mukanaan paljon kuraa tai lunta mukanaan. Ainakin lastenistuimet kannattaa tuoda välillä kotiin sisään, pestä ja kuivattaa, Alanko suosittelee.

Puhdista likaiset lasit

Huurtuminen häiritsee näkyvyyttä huomattavasti enemmän, jos tuulilasin sisäpinta on likainen.

– Huurtuminen korostaa likaa ja huurre poistuu hitaammin likaisesta pinnasta. Siksi tuulilasi pitäisi puhdistaa sisäpuolelta säännöllisesti. Jokainen vaikka kodin ikkunoita pessyt tietää, että jos lasia ei putsaa oikeilla välineillä, niin niistä tulee vain entistä suttuisempia. Samaa pätee luonnollisesti auton ikkunoihin.

Esilämmitä sopivasti

Sopiva auton esilämmittäminen auttaa huurtumisongelman ratkaisemisessa.

– Oikein tehtynä esilämmittäminen on myös ympäristöteko, sillä se vähentää polttoaineen kulutusta. Oikea esilämmitysratkaisu ja esilämmitysaika riippuvat aina lämpötilasta, automallista sekä auton säilytyspaikasta, Alanko painottaa.

Lähde: Autoasi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja