Ehtivätkö verkkokaupasta tilatut lahjat vielä jouluksi perille?

Joululahjojen ostaminen netistä on huikea idea ruuhkaisissa kaupoissa ahdistuvalle. Kun jouluun on aikaa pari viikkoa, nettishoppailijakin ehtii hankkia lahjansa vielä – ainakin kotimaisista verkkokaupoista.

Nettikaupat informoivat asiakkaitaan pääsääntöisesti hyvin siitä, mihin mennessä paketit pitäisi tilata, jos haluaa päästä antamaan joululahjat ajoissa. Yleisimmin ohjeistetaan, että lahjat tulee tilata viimeistään viikolla 51, eli jouluviikkoa edeltävällä viikolla.

Muutama päivä ennen joulua ehtii vielä

Nettikauppojen tarkat päivämäärät tosin vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi Stockmann kehottaa tilaamaan postipaketit viimeistään maanantaina 15.12., kun taas NetAnttila lupaa, että vielä perjantaina 19.12. tilattavat paketit ehtivät jouluksi perille.

– Itella takaa, että 18.12. kello 17 mennessä postin käsiteltäväksi jätetyt paketit ehtivät jouluksi perille, kertoo Itellan liiketoimintajohtaja Anders Falck.

Näin ollen, vaikka verkkokauppa lupaa vielä perjantaina tilattujen pakettien ehtivän perille, Itella ei sitä takaa. Mahdolliset viivästykset ovat tällöin verkkokaupan oma virhe.

Falck kertoo, että verkkokauppojen tiedottamissa viimeisissä tilauspäivissä olevat heitot vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta päivää kaupat varaavat omaan käsittelyynsä aikaa.

Kaikki verkkokaupat eivät ilmoita tarkkaa päivää, jolloin tuotteet tulisi tilata. Tällöin kannattaa tarkistaa toimitusehdoista, missä ajassa yritys lupaa paketit toimittaa. Usea yritys antaa muutaman päivän haarukan, esimerkiksi 4–7 päivää. Tällöin kannattaa pelata varman päälle, eikä luottaa paketin tulevan lyhimmässä mahdollisessa ajassa.

Posti kulkee vielä aatonaattona

Pakettia odottavan ei kannata hermostua, vaikka saapumisilmoitusta ei näkyisi vielä maanantaina 22.12. jaettavassa postissa, sillä myös aatonaattona posti kulkee normaalisti ja toimipisteet ovat auki iltakahdeksaan.

– Kiirehän sen paketin hakemiseen tulee kuitenkin tässä tapauksessa, Falck sanoo.

Hän kertoo, että tämä ja ensi viikko ovat erittäin vilkkaita. Tällä hetkellä paketteja käsitellään neljännesmiljoona päivässä. Sujuvuudesta vastaavat vakituisen henkilökunnan lisäksi yli 3300 kausiapulaista, jotka työskentelevät esimerkiksi jakelukeskuksissa.

Ulkomailta tilatuilla paketeilla on jo kiire

Esimerkiksi TopShopin sivuilla kerrotaan, että toimitusaika Suomeen on kahdeksan työpäivää. Tästä lasketaan siis lauantai ja sunnuntai pois, joten torstaina 11.12. tilatut paketit ovat perillä vasta viikonlopun jälkeen, juuri ennen joulua. Mywardrobe.com lupaa paketit 3–7 työpäivän kuluessa. Asos.com ei ehdi toimittaa enää Standard-luokan paketteja, mutta Express-toimitus onnistuu, kunhan paketit tilataan viimeistään 16.12.

Ulkomaisten verkkokauppojen toimitusajat vaihtelevat siis suuresti, joten ennen vuoden parhaan löydön bongaamista kannattaakin ensin tarkistaa toimitusaika.

Lisäksi EU:n ulkopuolelta tilatut paketit saattavat vielä jäädä tulliin, mikä pidentää toimitusaikaa entisestään. Paketin matkakin muualta kuin EU:sta on pääsääntöisesti pidempi kuin Unionin sisäpuolelta tulevien.

Lue myös:

    Uusimmat