Ehkäise lonkkamurtuma arjen valinnoilla

Joka vuosi noin 7 000 ihmistä saa Suomessa lonkkamurtuman. Seurauksena voi olla pitkäaikainen laitoshoito. Murtumariski vähenee, kun kiinnittää huomiota kaatumisten ja osteoporoosin ehkäisyyn.

Neuvoja annettiin muun muassa Grandparents-verkkosivustolla.

Liiku säännöllisesti

Kävele, tanssi, patikoi, mene vesiaerobiciin… Yritä liikkua edes puoli tuntia useampana päivänä viikossa, niin luusto vahvistuu. Muista harjoittaa myös tasapainoa, sillä siitä voi olla hyötyä liukkailla keleillä.

Liiku varovasti kotona ja pihalla

Jos tiet ovat ulkona jäässä, on syytä liikkua varovaisemmin ja harkita vaikka nastakenkien hankkimista. Samaten kannattaa pitää silmät auki tien epätasaisuuden, kuoppien ja monttujen varalta.

Yhtä tärkeää on pitää kodin lattiat siistinä tavaroista, joihin kompastua. Älä jätä esimerkiksi elektronisten laitteiden johtoja kiemurtelemaan pitkin lattioita.

Syö kalsiumrikasta ruokaa

Luuston ylläpito ja uusiutuminen edellyttävät kalsiumia. Hyviä ruokia tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi maitotuotteet ja kalat. Kannattaa suosia myös vihreälehtisiä kasviksia, kuten parsakaalia ja lehtikaalia, vaikka niitä täytyykin kuluttaa paljon enemmän kuin maitotuotteita samat hyödyt saadakseen.

Popsi D-vitamiinia

Kalsiumin imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia. Sitä saa esimerkiksi kalasta ja D-vitamiinilla täydennetyistä maitovalmisteista. Suomessa, jossa auringonvaloa on talvisaikaan vähän, D-vitamiinia kannattaa syödä myös purkista.

Lopeta tupakointi

Tupakointi on yhdistetty luukatoon. Lonkkamurtuman riski kasvaakin säännöllisesti tupakoivalla ihmisellä. Lisäksi naisilla vaihdevuodet alkavat tupakoinnin takia yleensä aikaisemmin. Tämä on huono asia, koska osteoporoosin riskin tiedetään olevan suuri vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Tarkkaile lääkitystä

Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa heikotusta tai huimausta, jolloin on luonnollisesti todennäköisempää kaatua. Lääkärin kanssa voi tarvittaessa keskustella mahdollisuudesta vaihtaa valmistetta.

Lähteet: Grandparents.com, Mayoclinic.org, Luustoliitto.fi, Kaypahoito.fi

Lue myös:

    Uusimmat