Ehkäise hiustenlähtöä – poimi neuvot

Hiukset pysyvät päässä paremmin, kun syö terveellisesti, välttää stressiä ja hellii päänahkaansa.

Ota hyödyt irti ravintoaineista

Raudan puutteesta johtuva anemia aiheuttaa hiustenlähtöä. Ongelmia voi välttää syömällä rautapitoisia ruokia, kuten kurpitsansiemeniä, kvinoaa, tofua, pinaattia, lehtikaalia ja papuja.

Hiustenkasvulle tärkeitä ovat myös B-vitamiinit, kuten biotiini. Kalaakin on suositeltavaa syödä sen sisältämien omega3-rasvahappojen ja D-vitamiinin takia.

Hallitse stressiä

Ihmisen hiuksista on jatkuvasti kasvuvaiheessa noin 85 prosenttia ja "viimeisessä vaiheessaan" noin 15 prosenttia. Stressi voi häiritä luonnollista sykliä niin, että jopa 30–40 prosenttia hiuksista alkaa kuolla. Tällöin hiuksia voi tippua muutaman kuukauden sisällä kuin koiralla karvanlähtöaikana.

Vaikka edellisen kaltaiset tilanteet johtuvat yleensä esimerkiksi vakavasta sairaudesta, myös kroonisella ja pitkittyneellä stressillä voi olla samantapaisia vaikutuksia. Stressiä ja jännitteitä voi yrittää vähentää vaikka meditoimalla.

Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta

Henkilökohtaisen hygienian laiminlyönti ei suoraan aiheuta hiustenlähtöä, mutta voi johtaa päänahan sieni-infektioihin. Ne puolestaan voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Kun pesee päänahan ja hiukset säännöllisesti shampoolla, näin ei käy.

Kannattaa silti muistaa, että liiallinen shampoon kanssa läträäminen voi päinvastoin vahingoittaa hiusten ja ihon luontaiselle kosteutukselle tärkeitä talirauhasia.

Nauti hieronnasta ja öljyhoidoista

Pään hierominen päivittäin muutaman minuutin ajan auttaa stimuloimaan verenkiertoa. Hyvä päänahan verenkierto puolestaan pitää karvatupet aktiivisina.

Hieroessa voi käyttää lisänä esimerkiksi oliivi-, kookos- tai rypsiöljyä tai vihreää teetä, jota hierotaan päänahkaan hellästi sormenpäillä ympyränmuotoisilla liikkeillä. Öljyn voi antaa vaikuttaa noin tunnin ajan suihkulakin alla, minkä jälkeen hiukset pestään shampoolla.

Päänahkaan voi hieroa myös vaikka sipuli- tai inkiväärimehua, jonka voi antaa vaikuttaa yön ajan ja pestä huolellisesti aamulla.

Vältä lämpökäsittelyä

Lämpökäsittelyt voivat vahingoittaa hiuksia. Jos lämpötuotteita on pakko käyttää, kannattaa valita viilein mahdollinen asetus.

Harjaa hellästi

Pyöreät metalliharjat voivat kuumentua huomattavasti, kun niitä käytetään yhdessä hiustenkuivaajan kanssa. Kovat muoviset tai metalliset harjakset voivat itsessäänkin rikkoa hiuksia. Kannattaa suosia harjaa, joka on tehty esimerkiksi villisian karvoista tai joustavasta nylonista.

Lähteet: Askmen.com, Indiatimes.com, Hubpages.com, Prevention.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat