Ehdotettu ikä- ja sukupuolineutraali hetu-uudistus kerää kritiikkiä henkilötietojen käsittelijöiltä

9:47
Sosiaaliturvatunnukset ovat saamassa ison uudistuksen tulevaisuudessa. Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, mistä uudistuksessa on kyse ja miksi se tehdään.

Ehdotus uudenlaisesta henkilötunnuksesta jättää monille vielä liikaa avoimia kysymyksiä.

Yhteiskunnalliset toimijat eivät sellaisenaan sulata ehdotusta ikä- ja sukupuolineutraalista henkilötunnuksesta, vaikka ehdotuksen yleisiä tavoitteita pidetäänkin liki yksimielisesti ansiokkaina.

Valtiovarainministeriön (VM) asettama työryhmä esitti huhtikuun alussa, että Suomessa otettaisiin vuodesta 2027 eteenpäin käyttöön uusi henkilötunnus, josta ei enää kävisi ilmi ihmisen ikä, syntymäaika, sukupuoli tai muita hänen henkilöönsä liittyviä tietoja. Työryhmä ehdotti myös, että suomalaisen henkilötunnuksen voisi jatkossa saada nykyistä laajempi ryhmä ihmisiä. Uusia henkilöryhmiä olisivat esimerkiksi turvapaikanhakijat ja tilapäisesti Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset.

Nykymuotoisia tunnuksia on käytössä vain rajallisesti, joten ne loppuvat väistämättä jossain vaiheessa, mikäli järjestelmää ei jollain tavoin uudisteta.
Työryhmän ehdotuksista pyydettiin huhti–toukokuun aikana lausuntoja henkilötunnuksia käsitteleviltä toimijoilta. Lausunnossa pyydettiin arvioimaan esimerkiksi ehdotettujen uudistusten vaikutusten laajuutta ja kustannuksia oman organisaation näkökulmasta.

Lausuntoja jätettiin kaikkiaan 118. Moni merkittävä taho kirjoittaa tunnistavansa nykymuotoisen henkilötunnuksen ongelmat, mutta VM:n esitys ei sellaisenaan saa kaikilta vihreää valoa. Etenkin uudistuksen kustannukset, siirtymäaika ja henkilörekisterin merkitys keräsivät kommentteja lausunnoissa.

Ehdotuksissa epäselvyyttä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) peräänkuuluttaa ikä- ja sukupuolitiedon tärkeyttä rekisteritutkimuksessa. THL kirjoittaa lausunnossaan, että mikäli ikä ja sukupuoli eivät ilmene henkilötunnuksesta, ne tulisi pystyä saamaan helposti rekisteritietojen yhteydessä.

THL:n mukaan nykymuotoisen henkilötunnuksen ongelmia olisi mahdollista ratkoa myös pienemmillä muutoksilla ilman koko järjestelmän uudistamista. THL huomauttaa myös, että työryhmän ehdotuksesta jää epäselväksi se, kuinka uusi tunniste ehkäisisi identiteettivarkauksia. Nykyisen henkilötunnuksen turvin ihmisen ikää on mahdollista arvioida esimerkiksi kasvokkain asioinnissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kehuu uudistuksen tavoitteita myönteisiksi. Se ei kuitenkaan kannata työryhmän ehdottamaa mallia sellaisenaan. STM:n mukaan epäselväksi jää esimerkiksi se, kuinka uusi malli toimisi käytännössä, kun henkilötiedot olisivat hajautettuina eri toimijoilla.

Kritiikkiä satelee

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) suhtautuu ehdotukseen kriittisesti. Uudistuksen mittaluokka on EK:n mukaan valtava, ja sen kustannukset nousisivat hyvin suuriksi. Mikäli uudistusta alettaisiin toteuttaa, sen siirtymäajan tulisi olla hyvin pitkä. EK toivoo, että jatkoselvitykseen otetaan mukaan myös elinkeinoelämän edustajat.
Työntekijäkeskusjärjestö SAK kannattaa ehdotusta sukupuolineutraalista henkilötunnuksesta, kunhan se toteutettaisiin niin, että sukupuolitieto olisi tarvittaessa saatavissa ilman suurta hallinnollista taakkaa.

Syntymäajan poistamista henkilötunnuksesta SAK ei kuitenkaan kannata, koska sen mukaan syntymäajalla on huomattavasti laajempi tarve yhteiskunnan eri toiminnoissa kuin sukupuolitiedolla. Lausunnossa nostetaan esimerkeiksi nuorten työntekijöiden suojelua koskeva lainsäädäntö ja oikeus työsopimuksen tekemiseen.

Lausuntojen pohjalta linjataan hetu-uudistuksen jatkotoimenpiteistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja