Ikä ja sukupuoli poistumassa henkilötunnuksesta – tietoturva-asiantuntijan mukaan jo pelkkä identiteettivarkauksien vaikeuttaminen perustelee uudistuksen

9:47
Sosiaaliturvatunnukset ovat saamassa ison uudistuksen tulevaisuudessa. Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, mistä uudistuksessa on kyse ja miksi se tehdään.

Henkilötunnuksen uudistuksesta vastaava työryhmä on esittänyt, että uudistunut henkilötunnus saataisiin käyttöön jo vuonna 2027.

Julkisuutta on saanut erityisesti uuden henkilötunnuksen sukupuolineutraalius, mutta uudistuksessa korostetaan myös ongelmaa, joka ei välttämättä monelle tule heti mieleen. Henkilötunnuksia on tällä hetkellä hyvin rajallinen määrä, koska niitä voidaan jakaa vain tietty määrä jokaista syntymäpäivää kohden.

– Jos nykyisellä mennään, jo lähivuosina tulee tiettyjä päiviä, joina ei enää ole henkilötunnuksia annettavaksi, uudistustyöryhmän puheenjohtajana toiminut lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara varoittaa.

Työryhmän esitys on saanut kritiikkiä erityisesti uudistuksen aiheuttamista kustannuksista. Finanssiala laski uudistuksen aiheuttavan miljardiluokan kustannukset sekä julkiselle että yksityiselle sektorille.

Uudistusta pohtinut työryhmä arvioi kustannukset kuitenkin huomattavasti pienemmiksi. Kivivasaran mukaan työryhmän arvioimat kustannukset julkiselle sektorille ja eläkeyhtiöille ovat kymmenistä miljoonista 200 miljoonaan.

Vaikka uudistus Kivivasaran mukaan kiistämättä aiheuttaa kustannuksia yrityksille, voi siitä olla joissain tapauksissa myös hyötyä liiketoiminnalle. Uudistuksessa on tarkoitus myös laajentaa henkilötunnuksen saavien ihmisten joukkoa. Yritykset voivat hyötyä esimerkiksi siitä, että heidän ulkomailta tulevat työntekijänsä saavat suomalaisen henkilötunnuksen aiempaa nopeammin.

Mahdollisuus vähentää identiteettivarkauksia

F-securen tietoturvajohtajan Erka Koivusen mielestä uudistuksessa on tärkeää tunnistaa, että henkilötunnusta tullaan käyttämään tarkoitukseen, johon sitä ei ole tarkoitettu. Eli vaikka kyse on tunnuksesta, jota käytetään yksilöintiin, tullaan sitä todennäköisesti käyttämään myös jatkossa käyttämään ihmisten tunnistamiseen.

Tämä luo mahdollisuuden identiteettivarkaudelle. 

– Kun tiedetään syntymäaika on aika helppo selvittää myös henkilötunnus, Koivunen selittää.

Henkilötunnusta taas on Koivusen mukaan mahdollista käyttää sillä tavalla, että se aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi taloudellisia tappioita. Ikä ja sukupuoli taas ovat Koivusen mielestä henkilötunnuksessa täysin ylimääräistä tietoa.

– Jos joudun sitä henkilötunnusta käyttämään, niin ei kaikkien tarvitse tietää olenko mies vai nainen tai minkä ikäinen olen, Koivunen sanoo.

Pelkästään identiteettivarkauksien kustannukset ovat Koivusen mukaan sellaiset, että ne perustelevat uudistuksen. Uudistuksessa tulisi kuitenkin hänen mukaansa ottaa erityisesti huomioon mahdollisuus vaihtaa henkilötunnusta aiempaa joustavammin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja