Eduskunnan istumajärjestys menossa uusiksi? RKP pääsisi pois äärilaidalta – perussuomalaiset vastustaa ainoana puolueena

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi tiedotustilaisuudessa eduskunnan istumajärjestyksen olevan suurella todennäköisyydellä menossa uusiksi.

Teemaa on ylläpitänyt etenkin RKP, joka on toivonut pääsevänsä pois istuntosalin laidalta. Historiallinen syy puolueen istumapaikkoihin on ollut käytännöllinen – tulkkauspalveluiden järjestäminen on ollut helpompaa salin laidalle.

Lindtmanin mukaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat tänään tavanneet ja käyneet aihetta läpi.

Yksimielistä ratkaisua asiaan ei saatu, mutta Lindtmanin mukaan istumajärjestyksen uudistamisesta vallitsee "erittäin laaja yhteisymmärrys".

Uudessa järjestyksessä puhemiehestä katsoen äärivasemmalla istuisi vasemmistoliitto, sitten SDP, vihreät, keskusta, RKP, kristillisdemokraatit, kokoomus ja aivan oikealla laidalla perussuomalaiset.

– Tämä ei ole ryhmien kesken yksimielinen [ratkaisu], mutta tämä on ratkaisu, joka löysi hyvän laajan enemmistön taakseen, Lindtman sanoi.

Perussuomalaiset vastustanut ehdotusta

Uutta järjestystä on Lindtmanin mukaan vastustanut perussuomalaiset, joka on toistaiseksi istunut varsin keskellä. Uudessa järjestyksessä puolue olisi äärioikealla.

RKP:n toiveen uusi järjestys puolestaan toteuttaisi. 

Liike Nytin Hjallis Harkimon istumapaikka tullaan Lindtmanin mukaan määrittelemään siinä vaiheessa, kun tiedetään, mitä puoluetta eduskunnan puhemies edustaa.

Uusi malli olisi Lindtmanin mukaan sekä Euroopan parlamentin että Pohjoismaiden neuvoston esimerkin mukainen.

Asiaa käsitellään eduskunnan puhemiesneuvostossa huomenna.

– Hyvin todennäköisesti eduskunnan puhemies tulee tämän esityksen eduskunnan suurelle salille esittämään, Lindtman arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat