Dosentti: Aikuisten kannattaisi etsiä kevyempiä suhteita

Väestöliiton tutkija Heli Vaaranen on perehtynyt nuorten aikuisten parisuhteisiin. Hän on tutkimuksissaan törmännyt parisuhdetyyppiin, jota hän kutsuu kevytsuhteeksi. Eläkkeellä oleva sosiaalipolitiikan dosentti Seppo Isotalo on sitä mieltä, että hänen oman ikäluokkansa kannattaisi ottaa nuorista mallia ja etsiä näitä niin sanottuja kevytsuhteita.

− Väitän, että lähes kaikkien yli 55-vuotiaiden parisuhde on tietyllä tavalla ohi. Nuoresta asti yhdessä ollut pariskunta elää todennäköisesti yhdessä vain, koska siihen on totuttu. Elleivät suhteen osapuolet ole sitten onnistuneet rakastumaan toisiinsa uudelleen, mikä on harvinaisempaa, Seppo Isotalo sanoo.

Hänellä on asiasta omaa kokemusta, mutta viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on myös tutkinut asiaa pienimuotoisesti omaksi ilokseen ja todennut, että kumppanin vaihto yli viisikymppisillä on melko yleistä.

Hän on todennut myös, että mahdolliselta uudelta parisuhteelta odotetaan liikoja, ja nekin päättyvät usein huonosti.

Malliksi nuorten kevytsuhteet

Heli Vaaranen kirjoittaa artikkelissaan Kevytsuhde nuorten aikuisten parisuhteen muotona, että kevytpari on riippuvainen toisistaan arkielämän toimintojen kautta eikä esimerkiksi läheisyyden, luottamuksen, välittämisen tai sitoutumisen takia niin kuin intiimissä parisuhteessa.

Vaarasen mukaan kevytpari ei jaa syvimpiä ajatuksiaan keskenään, eikä kommunikaatiota välttämättä juuri ole. Isotalo toteaa, että tällainen parisuhdemalli sopisi hänen itsensä ikäisille uutta paria etsiville mainiosti.

− Nuorilla aikuisilla on varauksellisia parisuhteita, joissa ei jaetakaan kaikkea. Minun ikäisilleni sellaiset sopisivat hyvin, koska meillä on jo valmiiksi oma elämä, emmekä pysty keskittymään yhteen ainoaan ihmiseen, Isotalo pohtii.

"Toiselle ei omistauduta"

Hän lisää, että seksuaalisuuttaankaan ei tarvitsisi jakaa toisen kanssa ainakaan aluksi, sillä se luo vain turhia paineita.

− Parisuhdekuvitteluja dominoi seksuaalisuus, jota vanhoilla ei juuri enää ole, Isotalo toteaa.

Hänen mukaansa aikuisten välinen parisuhde saadaan toimimaan parhaiten niin, että käytännön asioista sovitaan mahdollisimman tarkasti, mutta toista varten ei tarvitse omistautua kokonaan. Omasta tilasta kannattaisi pitää tiukasti kiinni.

Yksi asia kuitenkin erottaa Isotalon ajatuksen aikuisten kevytsuhteesta Vaarasen esittelemästä parisuhdetyypistä: Vaarasen artikkelissa ei juurikaan mainita sanaa rakkaus, mutta Isotalon mukaan juuri se erottaa kevytsuhteen muista suhteista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja