Mainos

Dosentit päivystävät ravintolassa 14 tuntia putkeen – aiheet lottorivistä maailmanrauhaan

Tuoreet dosentit Miika Tervonen ja Antto Vihma juhlistavat tuoreita dosentuurejaan päivystämällä parhaillaan helsinkiläisessä ravintolassa. Tarkoituksena on antaa lausuntoja aiheista maan ja taivaan väliltä, niistä, jotka paikalle saapuvia ihmisiä askarruttavat.

Ajatus dosenteista päivystämässä ravintolassa ja antamassa lausuntoja kirposi kaksikolle uusista dosentin arvoista.

– Ajatus on juhlistaa osentuuria ja tavata kavereita ja muitakin ihmisiä. Meillä on ollut onni opiskella ja tutkia meitä kiinnostavia asioita, ja me haluamme antaa jotakin takaisinpäin julkaisujen lisäksi myös tällaisen vapaan dialogin kautta, Miika Tervonen kertoo.

Tervonen ja Vihma ovat istuneet puoli kahden aikaan ravintolan pöytänurkkauksessa puolitoista tuntia. Vielä ainakaan alkuiltapäivästä dosenttien vastaanotolle ei tulijoita ole kehittynyt jonoksi asti, mutta tasaisesti keskustelijoita kuitenkin.

Aiheina ovat toistaiseksi olleet muun muassa presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro ja sen aiheuttamat tulkinnat sekä huomenna arvottava lottorivi.

Tempauksellaan dosentit haluavat osaltaan ottaa kantaa keskusteluun viime aikojen osin halventavistakin puheista ”kaiken maailman dosenteista”.

– Kyllä se ihmeelliseltä tuntuu. Miksi juuri dosentit on haluttu nostaa tikunnokkaan? Se, kuten myös moni muu teko, kertoo akateemisen sivistyksen arvostuksen puutteesta. Se halutaan vain leimata joksikin jonninjoutavaksi hömpötykseksi, Antto Vihmo ihmettelee ja viittaa muun muassa pääministeri Juha Sipilän kommentteihin.

– Meidän edot kestävät kyllä tämän dosenteille irvailun, mutta tutkimuksen ja asiantuntijuuden ohittaminen päätöksenteossa tuottaa ongelmia koko yhteiskunnalle, Miika Tervonen puolestaan jatkaa.

Syyrian ja maailmanrauha

Tuoreet dosentit eivät halunneet antaa lausuntojaan kameralle. Päätimme kuitenkin, että saan kysellä muutaman mieltäni askarruttaneen kysymyksen, johon dosentit antavat lausuntonsa.

Ajattelin aloittaa tiukalla linjalla ja tiedustella dosenteilta ajatuksia rauhan mahdollisuuksista Syyriassa.

Aamun uutiset kertoivat Yhdysvaltojen, Venäjän ja muiden keskeisten valtioiden sopineen suunnitelmasta, jolla tähdätään Syyrian tilanteen ratkaisemiseen. Tiedustelinkin miten he päivystävinä dosentteina näkevät, mitkä mahdollisuudet Syyriassa on tulitaukoon ja kaikkinensa rauhaan?

– Tilannehan on ollut epätoivoinen jo pitkään, että pienetkin toivon pilkahdukset kyllä lämmittävät. Henkilökohtaisestikin yleiskuva on pessimismin kyllästämä. Se mitä mahdollinen sopimus käytännössä vielä tarkoittaa jää nähtäväksi, Vihma muun muassa muotoilee.

Tervonen muistuttaakin, että Syyriassa kyse ei ole sisällissodasta.

– On niin paljon eri osapuolia ja eri osapuolilla on erilaisia motivaatioita jatkaa sotaa. Sodan eri taustavoimilla täytyy olla todella voimakas motiivi, että sota saadaan loppumaan, Tervonen miettii.

Useamman minuutin keskustelun jälkeen dosentit vetävät tilanteen yhteen ja katsovat kokonaisuutta vielä koko maailmanrauhan näkökulmasta. Sota nähdään niin syväksi osaksi yhteiskuntaa, että kaikkialla pätevää maailmanrauhaa ei nähdä todennäköisenä.

Onko kuu juustoa?

Sodan ja rauhan jälkeen vaihdoimme aiheen johonkin täysin muuhun. Dosentit kun olivat lupautuneet antamaan lausuntonsa aiheesta kuin aiheesta.

Tiedustelin voisiko kuu todellakin olla juustoa?

Siinä missä toimittajalta meinasi suupieleen häivähtää hymynväre, alkoi akateeminen dosenttikaksikko pohtimaan aihetta täysin vakavin naamoin.

– Ilmastoaiheisiinhan liittyy monesti monenlaisia hämyisiä salaliittoteorioita. Netti on täynnä vastaavia lujassa pysyviä väitteitä auringon ja tulivuorten vaikutuksista. Tälle on ehkä helppo nauraa, mutta kenellä on todistamisen taakka? Toisaalta voidaan miettiä, miten laveasti juusto voidaan määritellä. Eli jos juuston voi määrittää tarpeeksi laveasti, niin ehkä sen kiviaineen joku voi nähdä juustona...

– Ei voi. Jos se on kiveä, niin se ei ole juustoa, toinen osapuoli torjuu toisen näkemyksen.

Keskustelun kiemurrellessa paimentolaisten, juuston ja kuun historian kautta vain Holywoodin studioissa kuvattuihin kuu-otoksiin päätyvät dosentit tässä kysymyksessä yksimieliseen näkemykseen.

– Kuuta on ihmetelty kyllä aina, mutta todistustaakka on tässä vahvasti niiden harteilla, jotka väittävät, että kuu on juustoa, dosentit toteavat viimeiseksi ennen kuin seuraava utelias saapuu herrojen vastaanottotuoliin istumaan. 

Dosentit Vihma ja Tervonen päivystävät Ravintola Rytmissä Helsingissä perjantaina 12.2. klo 12-02. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja