Mainos

Doping-syytetyt antavat loppulausuntonsa

Hiihdon dopingjutussa on edetty jäähyväisistuntoon, kuten käräjätuomari Maritta Pakarinen totesi päivän alkajaisiksi. Oikeudessa kuullaan tänään STT:n eli jutun asianomistajien ja syytettyjen loppulausunnot.

Jutussa hiihtäjä Jari Räsästä ja kolmea entistä hiihtovaikuttajaa, Antti Leppävuorta, Pekka Vähäsöyrinkiä ja Jari Piiraista syytetään törkeästä petoksesta tai sen yrityksestä.

Syyttäjän mukaan he harhauttivat oikeutta vaatiessaan mittavia korvauksia STT:n jutun pohjalta vuosituhannen vaihteessa.

Ensimmäiseksi loppupuheenvuoronsa antoi STT ja asianajaja Petteri Sotamaa. Sotamaan mukaan syyte on toteennäytetty, 1990-luvulla elelttiin dopingkulttuuria. Saman totesi myös syyttäjä Mikko Jaatinen torstaina antamassaan loppulausunnossa.

- Olisi ollut hyvä avata peli ja puhdistaa ilma. Ei ole olemassa kuin yksi selitys, Sotamaa sanoi puheenvuorossaan.

Sotamaan mukaan teko on ollut törkeä ja asianomistajat ovat saaneet roikkua hirressä pitkän aikaa.

- Teko on kohdistunut tuomioistuimeen. Tavoiteltu hyöty oli poikkeuksellisen suuri. Väärän tiedon antamista on jatkettu tässäkin oikeudenkäynnissä, Sotamaa summasi.

Helsingin hovioikeus tuomitsi STT:n silloisen päätoimittajan ja jutun kirjoittajan julkisesta herjauksesta sakkoihin. Viisi henkilöä, muun muassa Jari Räsänen, sai korvauksia. Hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden määräämät korvaukset nyt syytteessä oleville.

Sotamaan mukaan syytettä STT:tä vastaan ei olisi noussut, jos tämänpäiväinen tieto olisi ollut käsillä.

- Jos silloin olisi tiedetty, että Vähäsöyrinki roudaa kasvuhormonia ja epoa Kyrölle, syytettä herjausjutussa ei olisi noussut, Sotamaa sanoi.

Keskusrikospoliisi aloitti tämän jutun esitutkinnan Kari-Pekka Kyrön kuulemisen perustella. Kyrö kertoi, että suomalaisessa maastohiihtossa vallitsi systemaattinen dopingkulttuuri 1990-luvulla.

Asianajaja Sotamaa ja myös syyttäjä Jaatinen ovat sitä mieltä, että käräjäoikeudessa esitetty näyttö tukee ja täydentää Kari-Pekka Kyrön kertomusta.

- Kyrö vahvisti kaiken, johon syytteessä vedottu, Sotamaa sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.