Dokumentaristi Gazan tilanteesta: Ulkopuolisena ei voi täysin eläytyä paikallisten ahdinkoon

Konfliktien keskellä 25:12

Palestiinalaisten avustusjärjestön UNRWA:n tiedottaja ja dokumentaristi Johan Eriksson kertoi Studio55.fi-lähetyksessä työstään kuvaajana Lähi-idän kriisialueilla.

Gazassa vuodesta 2007 lähtien vallinnut Israelin asettama kauppasaarto on tappanut alueen taloutta, kertoo lähetyksessä vieraillut dokumentaristi Johan Eriksson. Esimerkiksi sementin pääsy maahan on estetty, mikä on hidastanut alueen jälleenrakennusta. Viimeisin Gazassa käyty sota päättyi kesällä 2014. 

– Luulen, että ulkopuolisena ei voi koskaan täysin eläytyä paikallisten ahdinkoon. Ihan sen takia, että tiedän kahden kuukauden päästä lentäväni Suomeen.

UNRWA:n tehtävänä on auttaa palestiinalaispakolaisia, joita on nykyään jo yli viisi miljoonaa. Eriksson toimii UNRWA:n kuvaajana erityisesti Gazassa ja Länsirannalla. Hän kuvailee työtään Lähi-idän kriisimaissa todella mielenkiintoiseksi.

– Tarinoita kuulee paljon. Se on minun kaltaiselleni ihmiselle mielenkiintoista, ja ehkä siksi olen jäänytkin sinne niin pitkäksi aikaa, 12 vuotta UNRWA:lla työskennellyt Eriksson sanoo.

Hän kertoi myös nähneensä, miten kriisialueen avustustyöntekijät ajautuvat burnoutiin, kun he ottavat liikaa näkemästään sydämeensä.

– Kliinisesti täytyy suhtautua (tähän) työhön. Pitää olla funktionaalinen ja toimiva ja saada työtään tehtyä.

Millaisena Johan Eriksson näkee tulevaisuuden Gazassa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat