Israelin ja Hamasin välinen sota on johtanut mittavaan tuhoon Gazan kaistalla. Asiantuntijat arvioivat Huomenta Suomessa Gazan tuhon seurauksia.
Yhdistyneiden kansakunnat (YK) ja humanitaariset järjestöt kertovat suurimman osan Gazasta olevan joko täysin tai osittain tuhoutunut.
Lisäksi Gazan palestiinalaisväestö kärsii nälänhädästä. YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO raportoi, että aliravitsemus on aiheuttanut heinäkuussa useita kymmeniä kuolemantapauksia.
Maanantaiaamun Huomenta Suomessa Gazan tilannetta ja tuhon seurauksia arvioi toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen.
Hänen mukaansa Gazan uudelleenrakentaminen tulee olemaan valtava haaste.
– Tuho on aivan käsittämätöntä. Siinä vaiheessa, jos ja kun, länsimaalaiset journalistit pääsevät näyttämään ja kertomaan, miltä Gazassa näyttää, tulemme kaikki olemaan yhtä tyrmistyneitä kuin nyt näistä nälkään näännytetyistä lapsista, Virtanen sanoo.
Virtasen mukaan tilanne Gazassa on poikkeuksellinen, sillä nälänhätä uhkaa myös Gazassa työskenteleviä avustusjärjestöjen työntekijöitä sekä alueelta raportoivia toimittajia. Myös tiedonkulku alueelta on hyvin hankalaa.
Tästä syystä Virtanen pitää myös alueella työskenteleviä avustustyöntekijöiden roolia äärimmäisen tärkeänä.
– On hyvin vaikea argumentoida heitä vastaan, jotka itsekin pyörtyvät siellä nälän takia. Avustusjärjestöjen rooli yhtenä tiedonlähteenä on äärimmäisen tärkeä ja luotettava, Virtanen sanoo.
Alueella työskentelevien journalistien työtä Virtanen pitää niin ikään merkityksellisenä, vaikka Israel on pyrkinyt estämään riippumattoman tiedon välitystä Gazasta muualle maailmaan.
– Israel ei halua silminnäkijöitä, koska länsimaalaisten kirjeenvaihtajien raportit kaikesta tästä hädästä ovat suurelle yleisölle uskottavampia kuin palestiinalaisten journalistien lähettämät jutut tällä hetkellä.
Lue lisää: WHO: Aliravitsemus saavuttamassa Gazassa hälyttävän tason
"Osapuolet ovat juuttuneet"
Lähi-idän instituutin johtajan Susanne Dahlgrenin mukaan Israelin ja Hamasin välisen sodan päättymiseen vaaditaan "kansainvälistä puuttumista."
– Molemmat sodan osapuolet ovat juuttuneet tilanteeseen, jossa toinen ei suostu toisen vaatimuksiin, Dahlgren arvioi Huomenta Suomessa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti hiljattain maan tulevan tunnustamaan Palestiinan valtion syyskuussa järjestettävässä YK:n yleiskokouksessa.
Suomen ulkopoliittinen johto ei toistaiseksi ole ottanut kantaa siihen, aikooko Suomi tunnustaa Palestiinan valtion.
Lue lisää: Ulkoministeri Valtonen kommentoi Gazan tilannetta MTV:lle – "Kahden valtion mallin edellytykset heikentyvät"
Dahlgrenin mukaan Ranskan ja muiden maiden tunnustus vaikuttaa kahden valtion mallin rakentamiseen.
– Sen edellytys on se, että keskeiset maat tunnustavat Palestiinan valtion, Dahlgren sanoo.
Kahden valtion malli tarkoittaa ratkaisua, jossa pyritään muodostamaan kaksi itsenäistä valtiota: Israelin valtio ja Palestiinan valtio.
Miten Gazan jälleenrakentaminen käytännössä toteutuu?
– Kysymys on siitä, millainen poliittinen ratkaisu saadaan. Siihen on olemassa hyvä malli, jonka 14 palestiinalaispuoluetta ovat esittäneet. Hamasilta otetaan valta pois, ja tilalle tulee siirtymäkauden hallinto, joka johtaa vaaleihin, Dahlgren sanoo.
11:05Katso videolta koko keskustelu Gazan sodan tuhon seurausksista ja sodan jälkeisestä ajasta.