Disney varoittaa katsojiaan elokuviensa ohi ajaneista kulttuurisista seikoista

Tiistaina avattu Disney Plus -suoratoistopalvelu tarjoaa tilaajilleen ison liudan sisältöä näytelmäelokuvista klassisiin animaatioelokuviin, mutta osa sisällöstä ei vastaa nykypäivän kuvausta eri kulttuureista.

Animaatioelokuvat kuten Peter Pan (1953) sekä Aristokatit (1970) ovat Disneyn merkkipaaluja, mutta niiden maailmankuva on osittain vanhentunutta. Molempia on kritisoitu rasistisesta hahmokuvauksesta. Myös muun muassa Dumboa (1941) on syytetty rasistisista stereotypioista.

Disney ei aio sensuroida sisältöään suoratoistopalveluansa varten. Sen sijaan he lisäävät varoituksen asiasta. Ennen animaatioiden alkamista kuvassa näkyy varoitusteksti, jossa huomautetaan animaatioiden olevan oman aikakautensa tuotteita. Ne saattavat sisältää etnisiä ennakkoluuloja, jotka olivat elokuvien ilmestymisajankohtina yleisiä amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Disney pahoittelee animaatioiden rasistista sisältöä, mutta ei aio ryhtyä sensurointiin. Jos Disney muokkaisi elokuviaan, olisi se sama kuin väittäisi, että vanhoissa animaatioissa olevia ennakkoluuloja ei koskaan ollut olemassakaan.

Yhden teoksensa Disney näyttää silti jättävän pois kokonaan suoratoistopalvelustaan, vuoden 1946 näytelmäelokuvaa ja animaatiota sekoittavan Vanhat tarinat -elokuvan. Kiisteltyä elokuvaa on kritisoitu rasismista ja loukkaavasta afrikkalais-amerikkalaisten hahmojen kuvauksesta.

Lähde: Variety

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja