Diesel-kohu paisuu: Saksalta vaatimus autonvalmistajille

Saksa vaatii autonvalmistajilta varmistuksia, että niiden antamat päästötiedot pitävät paikkaansa. Syynä on saksalaisen autonvalmistaja Volkswagenin päästöskandaali.

Viime viikolla paljastui, että Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA epäilee Volkswagenia autojensa päästöjen manipuloinnista.
Saksan hallitus vaatii autonvalmistajia luovuttamaan viranomaisille vaadittavat tiedot, jotta voidaan selvittää, etteivät muutkin yhtiöt ole väärentäneet päästötietojaan. Hallituksen mukaan kyse on autojen päästöistä Saksassa sekä muualla Euroopassa.
Myös Etelä-Korea aikoo testata Volkswagenin kolme automallia varmistaakseen, ettei niidenkin päästöjä ole manipuloitu.
EPA epäilee Volkswagenin ohjelmoineen moottoreita niin, että ne rajoittavat päästöjä vain testauksen aikana. Normaalin ajon aikana päästörajoitus ei EPA:n epäilyn mukaan toimi. Päästöt voivat nousta jopa 40-kertaisiksi.
Syytös koskee yhteensä lähes puolta miljoonaa Volkswagen- ja Audi-merkkistä autoa, jotka on myyty Yhdysvalloissa vuoden 2008 jälkeen.


Volkswagen pyysi anteeksi


Volkswagenia uhkaavat miljardisakot. Asiantuntijoiden mukaan suurin vahinko koituu kuitenkin yhtiön imagolle.
Tänään Volkswagenin osakkeen arvo on pudonnut yli 20 prosenttia. Pudotus on suurin yhtiön osakkeelle yhden päivän aikana.
Volkswagen on pyytänyt anteeksi ja ilmoittanut aloittavansa sisäisen tutkinnan asiasta.
– Otamme nämä löydökset hyvin vakavasti yhtiön johtokunnassa. Henkilökohtaisesti olen hyvin pahoillani, että olemme pettäneet asiakkaidemme ja suuren yleisön luottamuksen, sanoi Volkswagenin pääjohtaja Martin Winterkorn.
Asiantuntijoiden mukaan skandaali kyseenalaistaa Winterkornin tulevaisuuden yhtiön johdossa.
– Joko Winterkorn tiesi, mitä tapahtui, mikä olisi huono uutinen hänen kannaltaan. Tai sitten hän ei tiennyt, mitä tapahtui, mikä olisi vielä pahempaa, sanoi saksalainen autoalan asiantuntija Ferdinand Dudenhöffer.


Lue myös:

    Uusimmat