Dale Chihulyn lasiteokset esillä Vapriikissa

Lasitaiteilija Dale Chihulyn suurikokoiset ja värikkäät lasiteokset tulevat ensimmäistä kertaa laajana kokonaisuutena suomalaisten nähtäväksi. Tampereen Vapriikin näyttely esittelee sekä Chihulyn tunnettuja että varta vasten Vapriikin olosuhteisiin suunnittelemia installaatioita.

-Chihuly tekee installaatioita näyttelytiloja ajatellen. Nyt nähtävät uudet teokset on suunniteltu Suomi mielessä pitäen. Lähtökohtana on usein ollut luonto, kuten Jääpuikkotorni- ja Osmankäämät-teoksissa, kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi Vapriikista kuvailee.

Chihulyn installaatiot koostuvat useista, jopa sadoista puhalletuista lasiosista. Vapriikissa nähdään muun muassa The Boat -teos, joka on suomalainen, punertavilla lasikeiloilla täytetty puuvene.

Chihuly vieraili Nuutajärven lasitehtaalla vuonna 1995 ja piti paikkaa sopivana teosten osien tekemiseen. Vierailu aloitti edelleen jatkuvan yhteistyön Nuutajärven puhaltajamestareiden kanssa. Vapriikkiin tehdyt teokset valmistuivat keväällä Nuutajärvellä.

-Chihuly suunnittelee teokset, mutta ei itse puhalla lasia. Hän on ikään kuin orkesterin kapellimestari, joka johtaa lasinpuhaltajista ja taitelijoista koostuvaa orkesteria, Sirpa Joenniemi vertaa.

Dale Chihuly syntyi vuonna 1941 Washingtonin osavaltion Tacomassa. Hänet tunnetaan äkkiä innostuvana ja joskus oikuttelevanakin taiteilijana, joka on 30 vuoden aikana noussut maailman huippunimien joukkoon. Hän on saanut runsaasti arvostettuja amerikkalaisia ja kansainvälisiä tunnustuspalkintoja sekä useita kunniatohtorin arvoja. Teoksia on jo lähes 200 museon kokoelmissa eri puolilla maailmaa.

Vapriikin näyttelyyn amerikkalaistaitelija ei ehdi paikalle, mutta kuusi hänen työryhmänsä jäsentä on ripustanut teoksia Tampereelle. Lasi-installaatiot ovat Vapriikissa esillä koko kesän, aina lokakuun 13. päivään saakka.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja