D-vitamiinilisä voi vähentää ja helpottaa astmakohtauksia

Astmaa sairastavat voivat välttyä vakavilta astmakohtauksilta todennäköisemmin, jos he käyttävät lääkityksensä lisäksi D-vitamiinilisiä. Tuoreen meta-analyysin tulokset vahvistavat aiempaa tutkimusnäyttöä.

D-vitamiinin on ajateltu auttavan astmaatikkoja, sillä joidenkin tutkimusten perusteella se tehostaa immuunipuolustusta ja vähentää hengitystietulehduksia, jotka taas ovat yleisiä astmakohtausten aiheuttajia.

Nyt julkaistussa analyysissa yhdistettiin seitsemän satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin osallistui 955 potilasta.

Analyysin perusteella D-vitamiinilisiä astmalääkkeiden lisäksi käyttävien riski joutua sairaalaan astmakohtauksen takia oli puolet pienempi kuin verrokkien. Pelkällä astmalääkityksellä olevista sairaalaan joutui kuusi sadasta kohtauksen saaneesta, D-vitamiiniä lisäksi saaneista taas kolme sadasta.

Myös lievemmät astmakohtaukset, joista selvittiin ilman sairaalakäyntiä, olivat harvinaisempia D-vitamiiniryhmissä. D-vitamiinilisiin ei myöskään liittynyt tutkimuksissa käytetyillä annoksilla haittavaikutuksia.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiemmassa meta-analyysissa, mutta sen perusteella jäi epäselväksi, rajoittuuko D-vitamiinilisiin liitetty hyöty potilaisiin, joiden D-vitamiinitasot ovat valmiiksi alhaiset. Nyt julkaisussa analyysissa vaikutukset olivat suurimmat tässä potilasryhmässä, mutta ne havaittiin kuitenkin kaikilla riippumatta heidän D-vitamiinitasoistaan.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, joten D-vitamiinilisät olisivat monille tarpeen – etenkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten kalaa ja vitaminoituja margariineja ja maitotuotteita.

Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä saada D-vitamiinia päivittäin ainakin 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa, mutta varsinkin talvisin tämä on todennäköisesti liian vähän. Aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja on nykykäsityksen mukaan suurin piirtein 100 mikrogrammaa.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18

Lue myös:

    Uusimmat