CRPS-kipuoireyhtymä teki 25-vuotiaasta Amysta sänkypotilaan: "Tuntuu siltä kuin minua iskettäisiin sadoilla palavilla lasinsirpaleilla"

Kuinka kivuista pääsee eroon? 7:41
Videolla keskustellaan kivusta.

25-vuotias Amy Pohl sairastaa monimuotoista paikallista kipuoireyhtymää, jonka vuoksi hän ei pysty enää kävelemään. Naisen kipuoireyhtymästä uutisoi muun muassa Daily Mail -lehti.

25-vuotias Amy Pohl sairastaa monimuotoista paikallista kipuoireyhtymää, josta käytetään lyhennettä CRPS. Kyseessä on paikallinen kiputila, johon voi olla syynä kivulias tapaturma, rasitus tai se voi ilmetä jonkin infektion yhteydessä. Yleensä kipu tuntuu jaloissa tai käsissä. Kipu voi olla erittäin kovaa.

Amyn tapauksessa kipu tuntuu vasemmassa kädessä.

– Tuntuu siltä kuin minua iskettäisiin sadoilla palavilla lasinsirpaleilla, hän kuvailee Daily Mailille.

Lääkärit ovat epävarmoja oireyhtymän syystä, mutta naisen mielestä syynä on kanyyli, joka asetettiin hänen käteensä väärin, kun hän oli kuristustaudin takia hoidossa Coventryn yliopistollisessa sairaalassa marraskuussa 2017. Amyn mukaan hänen kätensä ja ranteensa turposivat ja hän sai infektion, joka aiheutti oireyhtymän. 

Siitä lähtien kipu on ollut osa hänen elämäänsä. Viime vuoden tammikuussa hänellä todettiin CRPS.

Sänkypotilaana letkuruokinnassa

Aiemmin lastentarhanopettajana työskennellyt brittinainen ei pysty enää kävelemään, ja hän joutuu makaamaan sängyssä suurimman osan ajasta. Hän on ollut hoidettavana sairaalassa lokakuusta 2018 lähtien.

Syöminenkin on vaikeaa, sillä kipu on levinnyt hänen vatsaansa. Amy kertookin laihtuneensa 22 kiloa diagnoosin saamisen jälkeen, ja hän on osittain letkuruokinnassa.

Amy kertoo, että häntä sattuu jopa se, että ihmiset hengittävät päin hänen ihoaan.

– En voi halata enää äitiäni tai isääni. En voi tehdä mitään itse.

Amy kertoo syöneensä kasapäin erilaisia lääkkeitä ja saaneensa morfiinia, mutta mikään ei ole auttanut. 

Amy kertoo, että kipu tuntuu joskus niin kovalta, että hän on harkinnut itsemurhaa. Daily Mail -sivuston mukaan sairautta kutsutaan myös ”itsemurhataudiksi”, koska jotkut CRPS:stä kärsivät ovat miettineet tappavansa itsensä, kun kipu on käynyt sietämättömäksi. Fox News -sivusto siteeraa myös vuonna 2014 tehtyä tutkimusta, jonka mukaan yli 70 prosentilla tutkimukseen osallistuneista CRPS-potilaista oli korkea itsemurhariski.

Kipuoireyhtymän lisäksi Amylla todettiin toiminnallinen neurologinen häiriö (FND) sekä traumaperäinen stressihäiriö. FND vei hänen kävelykykynsä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Amy on jopa pyytänyt, että lääkärit amputoisivat hänen kätensä, jotta olo helpottaisi. Pyyntöön ei suostuttu, sillä se olisi ollut niin kiistanalainen toimenpide.

Lue myös:

    Uusimmat