Naisella oli mustelma olkapäässään kuusi vuotta – olikin merkki harvinaisesta syövästä

Naisella ehti olla kuusi vuotta "mustelma" olkapäässä, kunnes sen todettiin olevan merkki ihonalaiskudoksen syövästä. Portugalissa sattunut tapaus on kuvailtu BMJ Case Reports -julkaisussa, ja siitä uutisoi muun muassa Daily Mail.

31-vuotias, täysin terve nainen huomasi olkapäässään halkaisijaltaan noin sentin mittaisen purppuran värisen jäljen. Jälki näytti aivan mustelmalta, mutta nainen ei pystynyt muistamaan, että olisi satuttanut olkapäätään mihinkään.

"Mustelma" ei myöskään kadonnut, vaan vuosien saatossa se muuttui suuremmaksi ja suuremmaksi. Naisen mukaan jälki oli hänen ihossaan jopa kuusi vuotta.

Nainen hakeutui lääkäriin, josta hänet ohjattiin dermatovenerologian eli iho- ja sukupuolitautien osastolle Hospital de Braga -sairaalaan Portugalissa.

Aluksi epäiltiin, että sukupuolitauti oli johtanut ihosairauteen. Biopsiassa kuitenkin huomattiin, että naisella oli dermatofibrosarcoma protuberans, DFSP eli ihonalaiskudoksen syöpä.

Syöpä poistettiin kirurgisesti

DFSP:ssä solut alkavat kasvaa hallitsemattomasti ihon alaisissa kudoksissa. Se on hyvin harvinainen syöpä, ja Fimean mukaan uusien todettujen tapausten määräksi arvioidaan vuosittain alle viisi tapausta miljoonaa henkilöä kohti.

Tummunut kohta poistettiin naisen ihosta leikkauksella. Raportin mukaan naisen terveydentilaa seurataan edelleen, mutta kaksi vuotta myöhemmin hän voi hyvin.

Daily Mailin mukaan naisella oli DFSP:n harvinainen muoto, joka esiintyy tavallisesti keskivartalossa, selässä tai olkapäissä, eikä se tavallisesti leviä muualle kehoon. Siksi myös selviytymismahdollisuudet ovat potilaille hyvät.

BMJ:n raportin kirjoittajat kehottavat aina hakeutumaan sairaalaan, jos ihon vammat eivät parannu tai ne pahenevat vuosien saatossa.

Lue myös:

    Uusimmat