Hätätila julistettu! Convoy otti poliisilta kontrollin Kanadassa – Ottawan asukkaat raivoissaan

Kanadan Convoy-mielenosoituksessa julistettu hätätila – tältä kaduilla näytti lauantaina 0:45
Tältä näytti lauantaina Kanadan Convoy-mielenosoituksessa.

Kanadassa jo kymmenettä päivää jatkuneet Convoy-mielenosoitukset halvaannuttavat maan pääkaupunkia Ottawaa, sanoo Ottawan pormestari uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mielenosoittajat leiriytyivät jälleen sunnuntaina Ottawaan sankoin joukoin ja saivat jopa miesylivoiman poliisista sekä kontrollin tilanteesta.

Suomen aikaa noin kello 23.30 sunnnuntaina pormestari Jim Watson julisti Ottawaan hätätilan tilanteen ratkaisemiseksi.

– Hätätilan julistaminen kuvastaa käynnissä olevien mielenosoitusten aiheuttamaa vakavaa vaaraa ja uhkaa asukkaiden turvallisuudelle ja korostaa tarvetta saada tukea muilta lainkäyttöalueilta ja hallintotasoilta, Watson sanoi lausunnossa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, millaisia mahdollisuuksia hätätila voi tarjota tilanteen ratkaisemiseksi. 

Myös Suomen Convoy-mielenosoitusta inspiroinut tapahtuma alkoi rajat ylittävien rekkakuskien rokotepakon vastustamisesta. Sittemmin liike on alkanut vastustaa yleisesti koronarajoituksia ja pääministeri Justin Trudeuan hallitusta.

Trudeaun mukaan liike edustaa vain pientä vähemmistöä eikä hallitus taivu sen vaatimuksiin. Trudeau on sanonut myös, että armeijaa ei olla kutsumassa ratkaisemaan tilannetta. 

– Convoy voi olla eri mieltä, mutta he eivät ole lain yläpuolella. Tähän pitäisi saada rauhanomainen ratkaisu mahdollisimman nopeasti, sanoo Kanadan sisäisen turvallisuuden ministeri Marco Mendicino.

Mendicinon mukaan rokotepakko oli puolueensa vaaliteemana, ja äänestäjät äänestivät sen puolesta viime vuoden vaaleissa.

Natsilippuja ja liikuva sauna

Mielenosoittajat ovat halvaannuttaneet Ottawan yhdeksänä viime päivänä. Jotkut osallistujat ovat heilutelleet natsilippuja ja toiset ovat sanoneet haluavansa hajottaa maan hallituksen.

Protesteissa on huudatettu autojen torvia ja räjäytelty ilotulitteita. Paikalla on ollut myös sauna ja retkikeittiö sekä pomppulinna lapsille.

Kaupungin asukkaat ovat raivostuneet Convoyn toiminnasta ja syyttäneet poliisia toimimattomuudesta.

– Tilanne on täysin hallitsematon. Heitä on paljon enemmän kuin meillä poliiseja, pormestari Watson sanoi paikallisen radiokanavan haastattelussa.

Mielenosoittajat aikoivat sunnuntaina tehdä ”hyvän eleen” ja olla soittamatta torvia neljään tuntiin.

Poliisi on pidättänyt neljä ihmistä viharikoksista ja tutkii julkisiin henkilöihin kohdistuneita uhkauksia Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kanssa.

6.2.2021 klo 23.30 päivitetty hätätilan julistuksella.

Tältä näytti Helsingin keskustassa, kun poliisin ja mielenosoittajien välit kiristyivät - MTV paikalla 27:21
Tältä näytti Helsingin keskustassa, kun poliisin ja mielenosoittajien välit kiristyivät lauantai-iltana. 

Lue myös:

    Uusimmat